На Новий рік всі намагаються приготувати щось вишукане і неповторне те, що раніше ніхто не робив і чим дуже сильно хочеться здивувати.

Застілля на Новий рік

Новий рік важко уявити без застілля

І цілком природно, що кожен рік ми запитуємо себе: “Що приготувати на Новий рік, чим вразити друзів наповал, як їх здивувати?” Бо як споконвіків вважалося, що чим багатший новорічний стіл, тим вдаліше і успішніше буде наступаючий рік.

Кожна господиня, перечитує безліч рецептів різноманітних страв, у пошуку чогось нового і незвичайного того, чого жодного разу не готувала. Всім нам хочеться відзначити це свято з розмахом! А що для цього потрібно? Правильно, багато яскравих фарб і ваша невгамовна фантазія. І навіть саме звичайне блюдо стане фірмовою прикрасою новорічного столу. Так які ж частування нам приготувати? Давайте по порядку.

Що приготувати на Новий рік?

Хочу відразу уточнити, кожне “доброчесне” меню дбайливої господині, яка чекає гостей, повинно складатися з:
– декількох салатів (овочеві і фруктові);
– закусок (гарячі бутерброди, канапе, кошики з різною начинкою);
– гарячих страв (нехай це будуть страви з м’яса, птиці та риби);
– кількох десертів (наприклад, желе, рулету або торта);
– напоїв (шампанське, вино, глінтвейн; безалкогольні напої – чай, гарячий шоколад).

Яке гаряче вибрати для новорічного столу?

Постарайтеся, щоб на святковому столі був хороший вибір страв. Нехай їх буде небагато, але вони повинні бути різноманітними. Приготуйте стейки з яловичини в мультиварці і подайте з кисло-солодким соусом з йошти, запечіть качку по-пекінськи, приготуйте філе сьомги в духовці. Щоб спростити підготовку, замаринуйте м’ясо для гарячого заздалегідь. Це додасть йому особливий смак, зробить більш ніжним, до того ж значно прискорить час приготування. В якості гарніру запечіть картоплю з травами по-селянськи. Приготуйте овочі на грилі.

Стейк з яловичини

Стейк з яловичини можна подати з ягідним соусом

Перевірений рецепт гарячого блюда, який заощадить ваш час

Мультиварка – чудова помічниця для приготування святкових страв. З нею можна приготувати масу смачних речей, причому це займе мінімум часу: ви закладаєте все в мультиварку, і вона готує за вас. Ви тим часом можете зайнятися іншою стравою.

Для приготування стейка в мультиварці нам знадобиться:
– яловичина – 600 гр;
– рафінована олія – 2-3 ст. л;
– ваші улюблені спеції.

1. Підготуємо м’ясо. Натремо його спеціями, сіллю, загорнемо в плівку і залишимо на ніч маринуватися.
2. Мультиварку поставимо на режим “Смаження”, наллємо рослинну олію і будемо обсмажувати стейк з двох сторін до рум’яної скоринки.
3. Після встановимо програму “Тушкування” і залишимо стейк готуватися 40 хв.

Для соусу з йошти нам знадобиться:
– йошта – 200 гр. (можна замінити брусницею, смородиною);
– цукор – 50 гр.;
– кукурудзяний крохмаль – 1 ст. л.;
– коньяк – 1 ст. л.

Ягоди всипте в сотейник і проваріть їх до м’якості, після додайте цукор і коньяк, проваріть ще пару хвилин і додайте крохмаль, доведіть до загустіння.
Подаються стейки гарячими, але в холодному вигляді вони теж дуже смачні.

Рецепти салатів на Новий рік

Які ж салатики зробити на Новий рік? Олів’є? Якщо ви його дуже любите, чому б і ні? Якщо використовуєте традиційні страви, підійдіть до їх приготування з фантазією. Надайте салату форму ананасу, прикрасьте зеленню і горіхами. Дуже оригінально салат буде виглядати, якщо його відразу не перемішувати, а укласти шарами.

Обов’язково зробіть салат з фруктів. А бути може роли з фруктовою начинкою?! Нехай ваш стіл буде ломитися від багатьох страв. Ось рецепт ще одного салату, яким ви можете урізноманітнити своє меню.

Салат “Рататуй”

Цей салат хороший тим, що ви можете подати його як самостійне блюдо, а можете з однією з гарячих страв в якості гарніру.

Для приготування потрібно:
– базилік – 1/2 пучка;
– баклажан – 1-2 штуки;
– перець болгарський – 2 штуки;
– червоний перець чилі – за смаком;
– цибулина – 1 штука;
– помідори – 3 штуки;
– цукіні – 3 штуки;
– часник – 6 зубчиків.

Гарячі салати

Гарячі салати добре доповнюють новорічний стіл

1. Всі овочі наріжте кубиками, баклажани посоліть, злийте рідину, яка утворилася.
2. Добре розжарте сковороду, обсмажте баклажани на олії до золотистого кольору.
3. Викладіть їх в інший посуд. Тепер в тій же сковороді, де смажилися баклажани, обсмажте цибулю і дрібно рубаний часник до прозорості.
4. Для аромату покладіть зверху пучок базиліка, додайте перець чилі. Тушкуйте ще 2 – 3 хв.
5. Додайте болгарський перець і томати, потушкуйте ще трохи і додайте цукіні і баклажани.
6. Доведіть до готовності (вам буде потрібно близько 10 хвилин), посоліть за смаком, видаліть базилік. Салат готовий.

Десерти на Новий рік

Дуже добре для новорічних свят підходять медові або імбирні пряники, вони пахнуть затишком і святом. Зробіть їх у вигляді звіряток, сніжинок і сніговиків. Прикрасьте яскравою глазур’ю і повісьте на ялинку. Відмінні ласощі для дітей. Також можна приготувати рулет. Прикрасити його можна кремом, мигдалевими пелюстками, зробити грибочки з шапочками з безе.

Легкі фруктові салати

Легкі фруктові салати подобаються всім без винятку

Прикрасою новорічного столу зможуть стати фруктові тарілки. Непоганий варіант – приготувати фрукти в шоколаді і подати їх у пісочних кошиках, а можна зробити яскраве фруктове желе з шматочками тропічних фруктів. Варіантів море. Ось один з них.

Апельсинове желе

Щоб приготувати желе, нам знадобиться:
– вода – 300 мл;
– апельсиновий сік – 300 мл;
– желатин – 10 гр.;
– м’ята;
– цукор за смаком.

Фруктове желе

Фруктове желе можна приготувати заздалегідь

1.Віджати сік з апельсинів, а желатин замочити у воді.
2. Розтопити желатин на повільному вогні, процідити і додати воду, цукор і сік.
3. Укласти фрукти у форму, залити сумішшю, яка вже остигла.
4. Помістити желе в холодильник до застигання.
5. Перед подачею прикрасити гілочкою м’яти.

З напоїв краще вибрати легкі, такі як шампанське, вино або глінтвейн.

Створюємо святковий настрій

Святкові страви прийнято подавати по-особливому. Трохи фантазії і ваш новорічний стіл буде радувати не тільки ароматами і відмінним смаком, але і зовнішнім виглядом. Вам в цьому допоможе: декор страв, красивий посуд, серветки, які можна скласти як-небудь оригінально, свічки, ялинкові гілочки та сувеніри з символікою року.

Виграшна ідея – провести тематичну вечірку. Наприклад, свято в справжньому українському стилі: накрийте стіл бабусиними хустками і подавайте їжу в глиняному посуді. А як вам ідея з гавайською вечіркою? Здорово організувати таке взимку!

 Красивий новорічний посуд

Красивий новорічний посуд допоможе створити потрібний настрій

Розкладіть фруктові салати по келихах і прикрасьте їх коктейльними парасольками, стіл задекоріруйте черепашками. Основні страви подайте на великих тарілках, прикрасивши їх овочевою або фруктовою нарізкою. Найголовніше, готуйте з любов’ю, проявляйте фантазію, завжди посміхайтеся і любіть те, що ви робите!

Сподіваємось, що наша стаття допоможе вам у підготовці новорічного столу.