Як спекти повітряну шарлотку?

як спекти шарлоткуВи помічали парадокс: при всій простоті рецепту традиційної шарлотки (3-5 яблук, 3 яйця, 1 склянка цукру і 1 стакан муки ) виходить вона у всіх по- різному? Ненаукове дослідження даного феномена призвело до висновку: секрет повітряної шарлотки зовсім не в продуктах і не в умінні готувати, а в маленькій хитрості.

Мені доводилося виконувати шарлотку на різних кухнях, в різних станах, з групою підтримки і без неї…. Шарлотки виходять повітряними завжди. Хто пробує вперше цей пиріг, зазвичай м-м – ммичіть від задоволення і питає рецепт. Цікаво спробувати? Тоді почнемо!

Починаємо, як завжди, з збивання трьох яєць (не треба відокремлювати жовтки від білків – зайві турботи ). Продовжуючи збивання, додаємо цукор і доводимо до кремового кольору. І тільки після цього додаємо борошно і продовжуємо збивати до стану тягучою плинності. Тісто має стати якомога більш світлим. У цьому весь секрет …

Для домашніх гурманів або особливих випадків додаємо по дрібці кориці і мускатного горіха. Наш маленький шедевр не зіпсуєш нічим – ні сметаною, ні маслом, ні гашеною оцтом содою, ні розпушувачами.

Випікаємо одним із двох способів:

  1. Для отримання хрусткої скоринки очищені від серцевини і нарізані тонкими скибочками яблука укладаємо у форму і заливаємо тістом. Тісту треба дати трохи часу на заповнення пустот між яблуками. Діти люблять ласувати зацукрованою скоринкою і доводять пиріг до непристойного стану, тому такий спосіб рекомендую для вузького сімейного кола.
  2. Для « виходу пирога у світ», виливаємо тісто у форму і зверху красиво розкладаю скибочки яблук ( колами, віялами, розетками ), злегка присипавши їх цукровим піском.                          До речі , для зниження калорійності пирога краще користуватися силіконової формою, яку не треба змащувати маслом.
  3. Для « виходу шарлотки в великий світ» потрібні деко і подвійна доза продуктів. У підготовлений лист (тут без масла не обійтися) виливаємо тісто і на нього викладаємо скибочки яблук, акуратно ряд за рядом вздовж довгої сторони дека. Зазвичай виходить 4 ряди. Після випікання ділити на порційні шматки – секундна справа. На деку уміщається 20 хороших порцій.

35-40 хвилин випікаємо пиріг при температурі 180-200 градусів. У духовці з конвекцією скоринка виходить трохи швидше при температурі 165 градусів.

способи приготування шарлотки

Цей повітряний пиріг здатний затьмарити легкістю і вишуканим смаком практично будьякий торт промислового виробництва ( за невеликим винятком).

Шарлотка – пиріг всесезонний : взимку печемо його з курагою та родзинками, навесні додаємо ревінь. Влітку печемо зі смородиною, малиною, іргою, чорницею та іншими ягодами ( випікаємо по 1 – му варіанту ). Сама ж смачна шарлотка осіння – зі сливами або яблуками. Зараз якраз високий яблучний сезон. І нехай « сумна пора » радує не тільки відтінками «очей зачарування », але і чарівністю смаку.

Вважаю, що виконати шарлотку вас тепер просити будуть досить часто …
За стрункість фігури не переживайте. Якщо не захоплюватися нею за вечерею, а подавати на сніданок як основне блюдо або до обіду як десерт, то фігура залишиться в рамках пристойності.

Бажаю приємного апетиту , міцного здоров’я і сімейного благополуччя!

  1. Чудова стаття! Відразу хочеться йти за яблуками і починати місити тісто. Моя родина теж любить цей пиріг. Я часто його печу.

  2. чудова стаття, скажіть, будь ласка, якщо робити шарлотку з курагою, чи треба її попередньо замочувати?

    • Ольга, замочувати треба, але недовго – хвилин 10-20, щоб не розмокла

Залишити відповідь

Ім’я *
Email *