Як варити рис

як правильно варити рисРис їсть практично все населення Землі. До його складу входять білки , вуглеводи , мінеральні речовини , жири , вітаміни і мінерали. Існує велика кількість сортів рису , розрізняються способи його обробки. Умовно рис можна розділити на необроблений , з мінімальною обробкою і шліфований .

Шліфований , або так званий білий рис – це повністю оброблений рис , у якого видалена оболонка , в якій знаходяться мінеральні речовини , вітаміни.

Рис з мінімальною обробкою , або коричневий , зберігає частково оболонку зерна. Необроблений , або дикий рис – це рис , що повністю зберіг загрубілу оболонку.

Є ще рис пропарений . Його спочатку обробляють гарячою парою , потім проводять з ним необхідні маніпуляції обробки , тобто сушать і шліфують. Зерна при цьому зберігають всі корисні властивості , так як під час обробки парою все корисне з оболонки переходить в зерно.

Рис добре вбирає воду і розбухає при варінні. Цю властивість слід враховувати для визначення кількості порцій.

Є кілька способів варіння рису.

Як варити рис на пару

Варка рису на пару дає також можливість зберегти корисні властивості рису і поживні речовини в ньому , хоча частина їх може піти у воду. Тим не менш, цей спосіб варіння рису досить широко використовується.

Для приготування рису на пару можна використовувати пароварку. Для цього підготовлений рис викласти в спеціальну ємність. Налити в пароварку необхідну кількість води , поставити ємність з рисом в пароварку , додати воду в співвідношенні 1:1. Готувати 30 хвилин.

Як варити рис

Якщо у вас немає пароварки , то можна скористатися каструлею і друшляком . Добре промийте рис , залийте його окропом , залиште на 10 хвилин , злийте і покладіть рис в залізний друшляк. Поставте друшляк на каструлю , в якій кипить вода , накрийте кришкою і нехай рис париться на повільному вогні до готовності.

Як варити рис в каструлі

Для цього нам потрібна каструля з товстим дном і щільно прилягаючою кришкою , вода ( окріп ) , правильне співвідношення крупи і води і вивірений час приготування.

  • Спосіб № 1

На 1 частину рису потрібно 1,5 частини окропу. Рис промити. Час варіння розділити приблизно на 3 частини. Варити спочатку рис на сильному вогні, потім на середньому і в кінці – на тихому . При цьому кришка повинна бути завжди щільно сидити на каструлі , краще зверху кришку накрити щільною тканиною. Після варіння залишити рис ще на деякий час , щоб він розпарився .

  • Спосіб № 2

Промитий рис у співвідношенні 1 до 2 залити холодною водою. Поставити на вогонь , коли вода закипить , рис помішати , додати приправи , зробити самий тихий вогонь і щільно накрити кришкою. Варити рівно 12 хвилин. Через 12 хвилин вимкнути вогонь і дати настоятися рису ще 2 хвилини, не відкриваючи кришку. За 24 хвилини у вас виходить розсипчастий рис.

Для довідки:

Час варіння різних сортів рису різний , розглянемо деякі з них :

  • Шліфований рис слід варити хвилин 12-15.
  • Коричневий рис слід варити хвилин 25-30 .
  • Пропарений рис слід варити хвилин 20-25.
  • Дикий рис слід перед варінням замочувати на 2 години , потім варити хвилин 40.

Як варити рис для суші

як варити рис для суші

Рис для суші не повинен бути розсипчастим , тому для приготування суші використовують спеціальний японський рис , наприклад , Японіка . Він добре зберігає структуру при варінні , клейкий і не розварюється . Перед варінням його необхідно замочити у воді на 1 годину. Готувати його найкраще в каструлі з антипригарним покриттям і товстим дном , і не перевищувати час варіння , вказаний на упаковці , інакше він сліпнется .

Візьміть кухоль рису для суші , промийте в друшляку кілька разів під проточною водою , замочіть на годину . Налийте в каструлю 1,5 гуртки води , засипте замочений рис. Поставте каструльку з рисом для суші на сильний вогонь. Варіть 5 хвилин , потім зробіть мінімальний вогонь і варіть рис 10 хвилин.

Якщо немає можливості купити спеціальний рис для суші , то можна використовувати будь який круглозерновий рис і варити його як звичайно.

Залишити відповідь

Ім’я *
Email *