Креветки– це корисний, а головне багатий вітамінами морепродукт. У своєму складі вони містять величезну кількість жирних кислот (омега-6, омега-3), амінокислот і вітамінів (A, E, D, PP,B12). Для людини креветки корисні вмістом таких речовин: натрій, залізо, цинк, фосфор, магній, мідь, селен, марганець, йод і калій – вони життєво необхідні для нормальної роботи організму. Відмінні плюси даного виду продуктів:
– низька калорійність;
– велика кількість поживних речовин;
– перешкоджання утворенню тромбів в судинах і їх регенерація.

Як вибрати креветки

Для правильного вибору креветок, перш за все, потрібно знати їх різновиди:
– тепловодні (мешкають в тропічних морях);
– холодноводні (мешкають в морях Північної півкулі).
Їх відмінності видно не озброєним оком, мешканці холодних вод набагато менші в розмірах (5-7 см), ніж їх побратими з теплих морів, вони досягають розмірів до 20-30 см, цим, до речі, і обумовлена висока ціна останніх. Однак багато експертів стверджують, що рівень корисності і смакові якості холодноводних креветок набагато вище. Кращими будуть вважатися креветки, ареал проживання яких був уздовж берегової лінії Північної Атлантики.

Креветки

Креветки не повинні бути занадто перемороженими

Відмовтеся від придбання, якщо:

  • креветки знаходяться в крижаній кірці або просто з великим вмістом льоду;
  • м’ясо креветок м’яке, злегка каламутне або жовтувате – це говорить про неабиякий вік креветок. Вибирайте тільки особин з пружним м’ясом ніжно-рожевого кольору;
  • хвіст креветки розогнутий. Така ознака відразу дає зрозуміти, що смерть ракообразного настала ще до процедури термічної обробки.

Якщо Ви купуєте даний вид морепродуктів в упаковці, то зверніть увагу на інформацію зазначену виробником (місце лову, де виробляли і пакували, а головне, коли), а також на цифри 60-90 або 90-120, вони вказують на приблизну кількість креветок в упаковці, відповідно, чим більше цифра, тим самі креветки дрібніше.

Як готувати креветки

Креветки славляться своєю простотою приготування. Найчастіше їх вживають у вареному вигляді, для цього потрібно спочатку розморозити продукт, а потім промити в холодній воді. Опустіть необхідну кількість ракоподібних в киплячу підсолену воду і варіть поки вони не спливуть на поверхню (3-5 хвилин). Головне в цій справі не переварити продукт, інакше смакові якості постраждають.
Рецептів приготування креветок безліч, і тут багато залежить від варіантів подачі готової страви, буде це салат, закуска або, може бути, суп. Наприклад, можна посмажити креветки.

приготування креветок

Існує безліч способів приготування креветок

Найпростішим варіантом буде полити (заздалегідь розморожені, промиті і почищені) креветки соком лимона і посипати зеленню (кріп, петрушка тощо). Замаринувати протягом півгодини, а потім, на заздалегідь розігрітій сковороді, обсмажити в маслі (3-5 хвилин). Є більш складний рецепт. У велику сковороду налийте олію і розігрійте, викладіть туди креветки (можна не чистити) і повільно обсмажуйте. У глибокій мисці змішайте 75-100 мл пива, сіль за смаком, дрібно нашаткований часник і приправи, а після, вилийте суміш в сковороду і накрийте її кришкою. Залиште все тушкуватися на 2-3 хвилини. Зніміть кришку, випаруйте зайву рідину, постійно помішуючи блюдо і подавайте до столу, за смаком можна присипати готову страву зеленню.

Як їсти креветки

Якщо Вам подали креветки в якості закуски, а не як один з інгредієнтів страви, то їх варто їсти руками. Щоб швидко позбутися від панцира і не пошкодити м’ясо, потрібно зробити наступне:
1. Однією рукою візьміть креветку за голову, розгорнувши при цьому тушку черевом вгору.
2. Видаліть лапки (в лапках може перебувати ікра, вона їстівна, як і м’ясо).
3. Відірвіть голову і стягніть панцир за хвіст.

4. У ваших руках повинен залишитися ніжно-рожевий шматочок м’яса, приємного апетиту!
При вживанні креветок в чистому вигляді, обов’язково поставте на стіл глибоку ємність з водою і розведеним у ній соком лимона. Ця рідина необхідна для полоскання рук під час їжі, лимонний сік відмінно видаляє запах морепродуктів.

Рецепти салатів з креветками

На сьогоднішній день, салатів з креветками налічується не одна сотня. Ніжне м’ясо цих ракоподібних відмінно поєднується з більшістю видів зелені, овочів і навіть фруктів. Салат “Корал” (з креветками і помідорами), салат “Ялинка” (з креветками і копченостями), салат з креветками і динею – це лише мала частина величезної кількості салатів, рецепти яких можна знайти у всесвітній павутині і вони будуть під силу будь-якій господині. Ми зупинимося на самому популярному останнім часом і найбільш смачному.

Представляємо вашій увазі рецепт салату “Цезар з креветками”:
1. Розморожені, промиті і очищені креветки обсмажуємо в оливковій олії.
2. Нарізаємо батон брусочками (2×5 см приблизно) і також обсмажуємо в оливковій олії.
3. Беремо листя салату, моємо, даємо воді стекти і нарізаємо довільно.
4. Беремо помідори ріжемо часточками.
5. Сервіровка салату.
6. Кладемо нарізане листя салату, зверху посипаємо грінками, креветками і часточками помідора; потім наступний шар за тією ж технологією (листя салату, зверху посипаємо грінками, креветками і часточками помідора) і так, поки не закінчаться інгредієнти.
7 Посипаємо зверху дрібно натертим сиром.
8. Готуємо соус.
9. 2 Ст. ложки оливкової олії змішати з гірчицею, лимонним соком і бальзамічним оцтом.
10. Отриману суміш солимо і перчимо за смаком.
11. Додаємо 30 гр дрібно натертого сиру і перемішуємо. Соус готовий.
12. Соусом полити салат зверху або подавати окремо.
Приємного апетиту!