Креветки– це корисний, а головне багатий вітамінами морепродукт. У своєму складі вони містять величезну кількість жирних кислот (омега-6, омега-3), амінокислот і вітамінів (A, E, D, PP,B12). Для людини креветки корисні вмістом таких речовин: натрій, залізо, цинк, фосфор, магній, мідь, селен, марганець, йод і калій – вони життєво необхідні для нормальної роботи організму. Відмінні плюси даного виду продуктів:
– низька калорійність;
– велика кількість поживних речовин;
– перешкоджання утворенню тромбів в судинах і їх регенерація.
Як вибрати креветки
Для правильного вибору креветок, перш за все, потрібно знати їх різновиди:
– тепловодні (мешкають в тропічних морях);
– холодноводні (мешкають в морях Північної півкулі).
Їх відмінності видно не озброєним оком, мешканці холодних вод набагато менші в розмірах (5-7 см), ніж їх побратими з теплих морів, вони досягають розмірів до 20-30 см, цим, до речі, і обумовлена висока ціна останніх. Однак багато експертів стверджують, що рівень корисності і смакові якості холодноводних креветок набагато вище. Кращими будуть вважатися креветки, ареал проживання яких був уздовж берегової лінії Північної Атлантики.
Відмовтеся від придбання, якщо:
- креветки знаходяться в крижаній кірці або просто з великим вмістом льоду;
- м’ясо креветок м’яке, злегка каламутне або жовтувате – це говорить про неабиякий вік креветок. Вибирайте тільки особин з пружним м’ясом ніжно-рожевого кольору;
- хвіст креветки розогнутий. Така ознака відразу дає зрозуміти, що смерть ракообразного настала ще до процедури термічної обробки.
Якщо Ви купуєте даний вид морепродуктів в упаковці, то зверніть увагу на інформацію зазначену виробником (місце лову, де виробляли і пакували, а головне, коли), а також на цифри 60-90 або 90-120, вони вказують на приблизну кількість креветок в упаковці, відповідно, чим більше цифра, тим самі креветки дрібніше.
Як готувати креветки
Креветки славляться своєю простотою приготування. Найчастіше їх вживають у вареному вигляді, для цього потрібно спочатку розморозити продукт, а потім промити в холодній воді. Опустіть необхідну кількість ракоподібних в киплячу підсолену воду і варіть поки вони не спливуть на поверхню (3-5 хвилин). Головне в цій справі не переварити продукт, інакше смакові якості постраждають.
Рецептів приготування креветок безліч, і тут багато залежить від варіантів подачі готової страви, буде це салат, закуска або, може бути, суп. Наприклад, можна посмажити креветки.
Найпростішим варіантом буде полити (заздалегідь розморожені, промиті і почищені) креветки соком лимона і посипати зеленню (кріп, петрушка тощо). Замаринувати протягом півгодини, а потім, на заздалегідь розігрітій сковороді, обсмажити в маслі (3-5 хвилин). Є більш складний рецепт. У велику сковороду налийте олію і розігрійте, викладіть туди креветки (можна не чистити) і повільно обсмажуйте. У глибокій мисці змішайте 75-100 мл пива, сіль за смаком, дрібно нашаткований часник і приправи, а після, вилийте суміш в сковороду і накрийте її кришкою. Залиште все тушкуватися на 2-3 хвилини. Зніміть кришку, випаруйте зайву рідину, постійно помішуючи блюдо і подавайте до столу, за смаком можна присипати готову страву зеленню.
Як їсти креветки
Якщо Вам подали креветки в якості закуски, а не як один з інгредієнтів страви, то їх варто їсти руками. Щоб швидко позбутися від панцира і не пошкодити м’ясо, потрібно зробити наступне:
1. Однією рукою візьміть креветку за голову, розгорнувши при цьому тушку черевом вгору.
2. Видаліть лапки (в лапках може перебувати ікра, вона їстівна, як і м’ясо).
3. Відірвіть голову і стягніть панцир за хвіст.
4. У ваших руках повинен залишитися ніжно-рожевий шматочок м’яса, приємного апетиту!
При вживанні креветок в чистому вигляді, обов’язково поставте на стіл глибоку ємність з водою і розведеним у ній соком лимона. Ця рідина необхідна для полоскання рук під час їжі, лимонний сік відмінно видаляє запах морепродуктів.
Рецепти салатів з креветками
На сьогоднішній день, салатів з креветками налічується не одна сотня. Ніжне м’ясо цих ракоподібних відмінно поєднується з більшістю видів зелені, овочів і навіть фруктів. Салат “Корал” (з креветками і помідорами), салат “Ялинка” (з креветками і копченостями), салат з креветками і динею – це лише мала частина величезної кількості салатів, рецепти яких можна знайти у всесвітній павутині і вони будуть під силу будь-якій господині. Ми зупинимося на самому популярному останнім часом і найбільш смачному.
Представляємо вашій увазі рецепт салату “Цезар з креветками”:
1. Розморожені, промиті і очищені креветки обсмажуємо в оливковій олії.
2. Нарізаємо батон брусочками (2×5 см приблизно) і також обсмажуємо в оливковій олії.
3. Беремо листя салату, моємо, даємо воді стекти і нарізаємо довільно.
4. Беремо помідори ріжемо часточками.
5. Сервіровка салату.
6. Кладемо нарізане листя салату, зверху посипаємо грінками, креветками і часточками помідора; потім наступний шар за тією ж технологією (листя салату, зверху посипаємо грінками, креветками і часточками помідора) і так, поки не закінчаться інгредієнти.
7 Посипаємо зверху дрібно натертим сиром.
8. Готуємо соус.
9. 2 Ст. ложки оливкової олії змішати з гірчицею, лимонним соком і бальзамічним оцтом.
10. Отриману суміш солимо і перчимо за смаком.
11. Додаємо 30 гр дрібно натертого сиру і перемішуємо. Соус готовий.
12. Соусом полити салат зверху або подавати окремо.
Приємного апетиту!