Кукурудза належить до тих небагатьох овочів, які в процесі зростання не піддаються генній модифікації. Вона не вбирає шкідливі речовини, якими удобрюють грунт. Ще кукурудза не втрачає своїх поживних властивостей при термічній обробці. Але варити кукурудзу треба правильно.
Щоб качан не тільки дав організму вітаміни та мікроелементи, але також порадував ніжним солодкуватим смаком і дуже приємним запахом.
Як і скільки треба варити кукурудзу в качанах?
Процес варіння молодої свіжої кукурудзи
Ставите питання: «скільки хвилин варити молоду кукурудзу?» – Строгих правил в цій справі немає. Тут все залежить від сорту кукурудзи, а також від зрілості самого качана.
Якщо кукурудза молода, то варити її слід всього 10-15 хвилин.
Відрізнити молоді качани від старіших досить просто. Молода кукурудза має дуже світлий відтінок. Вона практично біла іноді блідо-жовта.
Деякі вважають, що молода кукурудза смачніше старішої, але насправді ж все залежить від способу варіння і особистих пристрастей.
Молоді качани варяться в трохи підсоленій воді. Також при варінні слід додати у воду чайну ложку цукру (у розрахунку на літр води).
Переварити молоду кукурудзу дуже легко. Тому 15 хвилин необхідно засікти строго по годинах. Потім ще перевірити готовність.
Скільки за часом варити старі качани?
Зерна в старих качанах матимуть насичений жовтий відтінок. Така кукурудза вариться півгодини, навіть сорок хвилин. Якщо хочеться зберегти щільність зерен, то рекомендується варити качан всього тридцять хвилин.
Якщо хочеться, щоб зерна полопалися, і кукурудза вийшла пухкою, то час варіння можна збільшити до 45 хвилин. Тільки після закінчення процесу варіння та вилучення качанів їх слід гарненько натерти сіллю. Можливі варіанти подачі кукурудзи будуть розглянуті трохи нижче.
Це важливо! Пам’ятайте, що кукурудза є корисним, але калорійним продуктом. Сто грамів вареної кукурудзи містять 180 калорій. Тому, не слід переїдати смачних качанів.
Скільки часу варити солодку кукурудзу сорту Бондюель?
Багатьох цікавить це питання, тому що саме цей сорт кукурудзи вважається дуже корисним для дитячого харчування. Даний сорт ще називають цукрова кукурудза.
Особливого ??секрету в варінні немає. Треба все робити точно так, як ніби перед вами звичайна молода кукурудза.
Як варити?
Незалежно від віку качанів, їх необхідно правильно почистити і укласти в каструлю. З чищенням все просто – треба звільнити качани від зеленого листя. Листя не викидати, бо в процесі варіння вони знадобляться.
Спосіб №1
Початки укладаються в каструлю щільно один до одного. Вони заливаються водою таким чином, щоб вона була на 3-5 см вище, ніж край останнього качана.
Спосіб №2
Другой спосіб варіння полягає в тому, щоб дно каструлі вистелити листям.
Наверх покласти качани, а зверху також закрити листям.
Треба простежити, щоб качани не стикалися зі стінками каструлі. Якщо це десь відбувається, то між каструлею і качаном також слід покласти листя. Залити водою.
Це важливо! Щоб перевірити, чи готова кукурудза чи ні, треба дочекатися часу, відведеного на варіння і спробувати одне зернятко. Якщо воно буде м’яке і стане розжовуватися легко, то кукурудза готова.
Особливу увагу хочеться звернути, що мова йде не про кормові сорти кукурудзи, а про ті, які вирощують для вживання в їжу саме людиною.
Якщо сорти кормові, то варити таку кукурудзу незалежно від її віку треба три, а то і 4:00.
Який посуд вибрати для варіння?
Глибокий і товстостінний посуд найкраще будь-якого іншого підійде для варіння кукурудзи. Як альтернативу можна використовувати чавунець або казан. Обов’язково слід вибирати той посуд, який можна щільно закрити кришкою.
Варити можна як на газовій, так і на електричній плиті. Єдиний момент, який потрібно врахувати, це сила жару. Температура повинна бути не більше 250 градусів.
Якщо кукурудза вариться на газовій плиті, то вогонь повинен бути маленьким. Дотримання всіх цих умов допоможе кукурудзі по максимуму зберегти свої поживні властивості.
Як подавати?
Існують різні традиції поїдання смачної вареної кукурудзи. Найбільш поширений на наших територіях – це змастити гарячий качан великим шматком вершкового масла і їсти.
Як варіант, вершкове масло можна попередньо розтопити і вже в нього вмочати качан.
У Мексиці, наприклад, варену кукурудзу мажуть скибочкою лимона і посипають крупною сіллю. У такому вигляді її їдять. Дуже цікавий і пікантний смак виходить.
Що ще можна зробити з кукурудзою: рецепти
Любітелі експериментів можуть спробувати зварити вже відварені зерна кукурудзи в молоці й вершках. Для цього з чотирьох варених качанів необхідно зрізати зерна.
У каструлі розігріти півсклянки молока і чверть склянки вершків, додати зрізані зерна. Варити протягом десяти хвилин. Кубик вершкового масла окремо розтопити, додати до нього ложку борошна. Гарненько перемішати і додати до кукурудзи.
Варити ще десять хвилин. Потім додати півсклянки білого сухого вина і варити ще десять хвилин. Наприкінці варіння не забувати посолити і поперчити.
Італійці з варених зерен кукурудзи роблять запіканку. Необхідно взяти кілька качанів відвареної молодої кукурудзи, протерти зерна через сито. Отриману суміш з’єднати з збитим яєчним жовтком, додати вершкове масло і трохи вершків.
Вийде своєрідне тісто, яке треба розділити на дві половини і розкачати у вигляді коржів. Укласти перший корж на деко, а нього посипати тертий сир і накрити другим коржем. Випікати до готовності, буквально 15-20 хвилин.
Час варіння кукурудзи залежить від того, молоді або старі качани збираються бути вжиті в їжу.
У будь-якому випадку, якщо це сорти кукурудзи, вирощені для вживання в їжу людиною, а не на корм тварин, то вариться кукурудза дуже швидко – до години. Важливо також правильно підібрати посуд, щоб варити качани обов’язково при щільно закритій кришці.