Популярний анісовий лікер самбука прийшов до нас з Італії і в наш час завоював любов багатьох людей. І не даремно, адже цей напій відрізняється від класичного поняття «лікер»: незважаючи на велику кількість цукру і відповідну в’язкість, по міцності його можна порівняти з настоянками і горілкою. Існує маса способів вживання самбуки, причому більшість з них легко здійсненні навіть у домашніх умовах.
Як пити самбуку в домашніх умовах
Серед найпоширеніших способів вживання варто відзначити:
1. В чистому вигляді. Для тих випадків, коли самбука йде в якості аперитиву або дижестиву: вона чудово підвищує апетит і прискорює метаболізм.
2. З льодом. Додавання заморожених кубиків льоду дозволить розкрити всі відтінки смаку, чудово втамовує спрагу. При попаданні води ефірні масла утворюють емульсію, за рахунок чого з’являється деяка каламутність.
3. З водою. Розводити самбуку можна в будь-яких пропорціях на свій смак. У спекотний погожий деньок таке поєднання буде відмінним варіантом: вгамує спрагу, при цьому не викличе сильного сп’яніння. Також це дозволить знизити яскраво виражений запах і присмак анісу.
4. Замороженою. Покладіть пляшку на 1-2 години в морозилку: за цей час вона не замерзне повністю, вона стане ледяною. Чудовий прохолодний напій можна вживати з часточками цитрусових: лимона, апельсина, цікавий присмак дає грейпфрут.
Способи вживання самбуки
Найчастіші способи вживання цього лікеру включають його підпалювання. За рахунок вмісту сивушних олій, а також більш високої (ніж у горілки) щільності, самбука відмінно горить і дає при цьому яскраво-синє полум’я. Культура вживання найчастіше може включати в себе кавові зерна (так звані мушки), які відтіняють насичений анісовий смак. Цікаво виділити три найбільш відомих і популярних способи:
1. Звичайне підпалювання.
Для цього напій наливається в кількості не більше 100 г, обов’язково правильно вибрати посуд: скляні стінки повинні бути товстими, в ідеалі варто використовувати вогнетривкі стопки. При бажанні попередньо їх можна прогріти запальничкою на невеликій відстані. Далі напій підпалюється і прогорає (гасне самостійно). Після можна пити!
2. Самбука con mosca
У келих кладуть три обсмажених (несильно) зернятка кави, наливають напій. При бажанні також можна підпалити, однак класичний італійський спосіб цього не передбачає.
3. Два келихи.
Самбука наливається в коньячний келих, він укладається на бік на рокс (прямий товстостінний стакан). У центрі звичайної серветки робиться отвір, в неї протягують коктейльну трубочку. Підпалюєте напій і, провертаючи келих за ніжку, даєте прогоріти 1-2 хвилини. Переливаете в рокс, накриваєте коньячкой, полум’я гасне. Келих акуратно переставляють на серветку з трубочкою, напій випивають, а вдихають пари за допомогою трубочки.
Рецепти з самбукою
За рахунок високої щільності самбука нерідко використовується при створенні шотів. Найбільш поширені коктейлі, в яких є самбука:
1. Хіросіма: додають Бейліс, абсент, гранатовий сироп (гренадін)
2. Казантип: додають Калуа, гренадін, Бейліс і абсент.
3. Ауді: Малібу, Куантро, білий ром.
Таким чином, з самбукою ви отримуєте величезний простір для фантазії і експериментів. Тестуйте різні методики, робіть цікаві шоти, спробуйте в барі екстремальні методи і насолоджуйтеся!
Сподіваємося, що наша стаття допоможе вам стати поціновувачем самбуки.