Віскі – це напій, якій має багато типів і видів. Часто люди не знають, як правильно пити цей унікальний напій. Але насправді, все дуже просто. Пити його можна так, як кому подобається.
Як правильно пити віскі?
Деякі воліють пити віскі в чистому вигляді, а інші – змішують з льодом, колою, і т. д. Люди в різних країнах мають свої традиції пиття. Але, незважаючи на це, класичні канони вимагають пити хороший напій саме в чистому вигляді, при цьому слідувати таким правилам:
1. Обстановка. Рекомендується дегустувати напій в домашній обстановці. Відверніться від усіх повсякденних турбот, включіть тиху музику і розслабтеся. Цей напій є міцним (40-60%), тому пити його варто у вечірній час.
2. Температура. Віскі бажано охолодити до 20°C. Якщо напій більш теплий, буде відчуватися сильніше спирт, а якщо холодний – буде частково втрачено аромат.
3. Келихи. Тут існує 2 думки. Перша полягає в тому, що пити віскі треба з роксів (спеціальних склянок з товстим дном), а друга – з келихів для вина.
4. Правильна подача на стіл. Пляшку необхідно витерти рушником і поставити на стіл. Зверніть увагу, щоб поруч не було квітів, бо вони можуть перебивати аромат.
Якщо компанія складається з чоловіків, то господар, або кожен гість самостійно, наливає собі напій. Рекомендується наповнювати келих на третину. Якщо в компанії є дами, то чоловік стежить за їх келихами, доливаючи напій.
5. Дегустаційний процес. Пити віскі треба невеликими ковтками. Спочатку необхідно оцінити аромат, потім потримати напій у роті, завдяки цьому посилюється післясмак.
З чим п’ють віскі?
Незважаючи на те, що справжні цінителі не рекомендують пити віскі розведеним, багато людей з-за міцності напою змішують його так:
1. З содовою або звичайною водою. Розбавляючи віскі з содовою в пропорції 1:1, ви можете домогтися пом’якшення смаку.
2. З колою. Цей чудовий інгредієнт, який здатний замаскувати смак неякісного віскі. Також солодка газована вода може надати терпкому солодовому алкоголю відмінний смак.
3. З вермутом. Цей напій буває солодкий і сухий. Смак вермуту відтінятиме смак віскі. Так, одним з популярних коктейлів, до складу якого входить віскі і вермут, є «Манхеттен».
4. З лимонним соком. Лимон доповнює аромат віскі, а не маскує його.
Чим закушувати віскі?
Традиційною закускою до віскі вважається сир і фрукти, але продуктів, які поєднуються з напоєм і розкривають смак, дуже багато! Рекомендується перед замовленням страви в ресторані, відкрити пляшку віскі і відчути його аромат. Але все-таки є загальні рекомендації:
— Класичною закускою для віскі можна назвати: сирні тарілки, які включають м’які вершкові сири з фруктовими смаками, просмажене ароматне м’ясо, канапе з копченою рибою, сиром і фруктами. В деяких країнах в якості закуски використовують сухі сорти ковбас.
— М’які сорти напою поєднуються з рибою, а також морепродуктами. Найкраще до віскі підходить копчений лосось або сьомга, з морепродуктів – коктейль, виконаний з смажених гребінців і креветок з додаванням масла і ароматних прянощів. Чудово поєднуються з віскі устрицями.
— Американські сорти віскі подають з традиційними закусками цієї країни:
з солодкими кейками, виноградом, шоколадом і зефіром маршмеллоу.
— З японськими сортами віскі ідеальні суші, сашимі, соєвий рис тофу.
Хороший віскі – розкішний напій з багатим смаком. Сподіваємося, що наша стаття допоможе вам отримати максимум задоволення від напою і хорошої компанії.