Практично неможливо відмовитися від скибочок картоплі , покритих хрусткою золотистою скоринкою . А щоб отримати цю чудову золоту скоринку , потрібно правильно посмажити картоплю. Сьогодні ми відкриємо секрети процесу та результату.
7 секретів ідеальної смаженої картоплі
- Смажити картоплю найкраще в чавунній або сталевій глибокій сковороді з товстим дном. Також для смаження картоплі використовують фритюрниці.
- Картоплю для смаження можна нарізати різними способами: скибочками , брусочками , кульками , соломкою.
- Для смаження краще всього використовувати картоплю з мінімальним або середнім вмістом крохмалю. Для цього підготовлену картоплю необхідно залити холодною водою і витримати в ній приблизно 30 хвилин – 1 годину для того , щоб видалити надлишок крохмалю. Потім воду слід злити, картоплю обсушити , щоб не було розбризкування масла.
- Можна смажити картоплю на салі , топленому маслі , жирі або суміші різних масел і жирів. Однак з позиції правильного харчування найкраще використовувати рослинне масло. Кількість масла або жиру визначається залежно від кількості картоплі , яку необхідно посмажити , і виду приготування ( обсмажування , підсмажування , жарення в парах масла і у фритюрі ) .
- При смаженні важливий такий момент як розжарювання масла. Перш ніж смажити , потрібно розжарити ( добре розігріти ) масло або жир і, коли воно буде готове , викладати в нього картоплю . Тоді масло не буде горіти і диміти . Тому не можна викладати картоплю для смаження в холодне масло і підливати масло в процесі смаження. Виняток становить смаження в духовці , коли деко або сковорода з маслом і картоплею поміщається в добре розігріту духовку без попереднього нагрівання масла.
- Смажити картоплю краще в один шар. Час смаження залежить від способу нарізки.
- Смажити або обсмажувати можна також попередньо відварену картоплю і різні вироби з картопляної маси.
Способи смаження картоплі
Картопля, смажена на маслі
Картоплю очистити , промити й нарізати , наприклад , у вигляді рівномірних брусків. Покласти брусочки в холодну воду на деякий час , потім воду злити , брусочки просушити паперовим рушником.
Налити соняшникову олію ( або іншу) на чавунну сковороду товщиною 3-5 мм , поставити сковороду на середній вогонь і чекати , поки масло прогріється. Коли масло розжариться (з’явиться легкий димок ) , викласти картоплю одним шаром.
Як тільки картопля придбає золотавий колір , її слід перевернути і продовжити жарку до того моменту , поки інша сторона картоплі не придбає золотавий колір. Періодично під час смаження картоплі сковороду необхідно струшувати. Готову картоплю можна посолити.
Картопля, смажена на маслі з подальшим тушкуванням
Підготовлену картоплю смажити швидко на олії з двох сторін на сильному вогні до утворення золотистої скоринки , потім довести на тихому або середньому вогні до готовності під кришкою.
Картопля, смажена в олії ( у фритюрі )
Щоб правильно посмажити картоплю у фритюрі , потрібно , щоб масла було більше , ніж картоплі. Причому у фритюрі масла має бути приблизно в 5 разів більше , ніж 1 закладка картоплі.
Картопля , нарізана , наприклад , брусочками , цілком занурюється в масло , плаває в ньому , не торкаючись одна одної. Смаження у фритюрі йде досить швидко – на це потрібно від декількох секунд до декількох хвилин.
Для приготування у фритюрі використовують спеціальну фритюрницю чи інший посуд достатнього об’єму . Картоплю найкраще опускати і виймати з фритюру спеціальною сіткою . Сітку з картоплею необхідно поставити на серветку , щоб стікало зайве масло. Потім картоплю слід посолити і перемішати.
Картопля, смажена в парах масла
Смаження картоплі в парах масла – це спосіб приготування картоплі в духовці на деку , глибокій важкій сковороді , покритій шаром масла. Можна смажити сиру або злегка відварену картоплю , розрізану на 4-6 частин , нарізану тонкими скибочками чи інакше.
Смажені страви з картопляної маси
Це всім відомі деруни , картопляні оладки , картопляні зрази та інші вироби . Для смаження виробів з картопляної маси можна використовувати паніровку для створення хрусткої скоринки.
Кращі рецепти смаження картоплі
Картопля, смажена на салі з кропом
Нам потрібно:
- Картопля – 500 г ,
- Сало ( несолоне ) – 50-100 г ,
- Кріп – небагато,
- Сіль.
Приготування:
Сало нарізати дрібними або середніми кубиками , викласти на гарячу сковороду і розтопити його . Шкварки вийняти , потім можна додати їх у готову картоплю . Викласти в сковороду скибочки підготовленої картоплі. Готувати на сильному або середньому вогні до утворення золотистої скоринки. Потім посолити , перемішати і довести під кришкою на тихому вогні. Подати картоплю з подрібненим кропом.
Можна спочатку готувати картоплю під кришкою на середньому або тихому вогні хвилин 10 , періодично перемішуючи , потім картоплю потрібно посолити і готувати без кришки до утворення хрусткої скоринки.
Картопля , обсмажена з цибулею і часником
Інгредієнти:
- Картопля – 500 г ,
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. ,
- Часник – 2 зубчики ,
- Масло для смаження – 50 мл ,
- Спеції .
Приготування:
Картоплю відварити в « мундирі» до готовності , остудити , нарізати скибочками середньої товщини. Цибулю і часник очистити . Цибулю нарізати тонкими півкільцями і обсмажити на олії, потім покласти картоплю і розрізані на тонкі пластини часточки часнику , посолити.
Акуратно перемішати картоплю з цибулею і часником , смажити на великому вогні до утворення рум’яної скоринки на картоплі . Під час смаження перемішати картоплю ще 1-2 рази.
Картопля, смажена в духовці
Інгредієнти:
- Картопля – 1,5-2 кг ,
- Суха суміш пряних трав – 1 ст. ложка ,
- Рослинна олія – 100-200 мл ,
- Сіль.
Приготування:
Картоплю очистити , нарізати брусками або скибочками завтовшки 5 мм , витримати в холодній воді 30 хвилин , потім скибочки картоплі обсушити і викласти на деко з маслом. Картоплю посолити , посипати сухою сумішшю трав , поставити в розігріту до 180-200 градусів духовку і смажити до утворення скоринки , акуратно перемішуючи.
Можна спочатку картоплю посипати сухою сумішшю , сіллю , полити невеликою кількістю олії і перемішати. Викласти картоплю на деко і смажити в духовці до готовності.
Картопляні биточки з сиром
Інгредієнти:
- Картопля – 500 г ,
- Сир твердих сортів – 100 г ,
- Яйце куряче – 2 шт. ,
- Крупа манна – 50 г ,
- Паніровка – по необхідності ,
- Масло для смаження – 100 г ,
- Сіль.
Приготування:
Картоплю очистити , відварити до готовності в підсоленій воді , остудити. Охолоджену картоплю подрібнити на тертці разом з сиром. З’єднати картоплю , сир , яйця , манку , додати при необхідності сіль за смаком. Все добре перемішати. З картопляної маси сформувати биточки і обваляти в панірувальних сухарях. Обсмажити з двох боків до утворення золотистої скоринки.