Пізнавання тонкощів кулінарії відбувається все життя, і ніколи не пізно навчитися готувати якусь страву. При цьому дуже важливо не тільки вміти займатися безпосередньо самим готуванням, але і знати, як правильно підбирається той чи інший продукт. Перед тим як приготувати печінку, потрібно зрозуміти, що з нею слід зробити ще до готування і з якими інгредієнтами вона краще всього поєднується.
Як приготувати печінку?
Як і у будь-якого продукту, у печінки є низка критеріїв, за яким можна визначити її якість. Звичайно, складно порівнювати печінку молодої і дорослої тварини, або смак курячої і баранячої печінки, адже якщо баран є досить дорослим, то буде сильно відчуватися специфічний запах. Що стосується вимог до продукту, то можна назвати наступне:
1. Слід перевірити субпродукт на дотик – він повинен бути пружним і пластичним. Поверхня печінки обов’язково повинна блищати;
2. Допускаються коричневі і бурі відтінки, але обов’язково в світлих тонах. При цьому вона повинна бути очищена від судин, вузлів і жив. Засохлих областей бути не повинно;
3. Наявність плям нехарактерного кольору, зокрема, жовтого, призведе до того, що печінка буде гіркою. У якісного продукту смак може бути солодкуватим, але, ні в якому разі не кислим.
Після вибору печінки її треба підготувати, перш ніж обдавати термічній обробці. Першим ділом видаляється плівка і великі судини, якщо вони є. Плівка буде легко зніматися, якщо заздалегідь помістити печінку на кілька хвилин в каструлю з теплою водою. Далі можна піти декількома шляхами, щоб зробити продукт після його приготування більш соковитим. Можна печінку замочити у молоці, попередньо нарізавши на порції. У такому вигляді вона має перебувати не менше години. Розм’якшити печінку може і звичайна харчова сода. Доречно також відбити печінку, тільки робити це потрібно дуже акуратно, а сам продукт перед цим слід помістити в пакет.
Як приготувати курячу печінку?
Досить традиційним блюдом вважається смажена куряча печінка, але набагато краще її запекти в духовці. Після попередньої підготовки печінки її слід нарізати разом з ріпчастою цибулею. Цибулю першою потрібно покласти на розігріту сковорідку. Краще використовувати рослинну олію. Коли сама цибуля отримає необхідну м’якість, тоді можна додавати і печінку, після чого протримати її на вогні протягом 7 хвилин. Тепер можна взяти приблизно половину цибулі і всю печінку, і покласти це на форму для запікання. Далі слід додати у залишки цибулі на сковороді сметану, все це посолити і поперчити. Цей підігрітий соус заливається на печінку. Також буде доречно додати панірувальних сухарів. Якщо виставити температуру до 220°С, то печінка буде готова через 25 хвилин.
Як приготувати яловичу печінку?
Хорошим рішенням стане приготування паштету, головний інгредієнт якого – яловича печінка. Зробити паштет в італійському стилі допоможе близько 500 гр печінки разом з 200 г свинячої грудинки. Крім цього, потрібно 70 мл вершків, 1 цибулина і морква, пара яєць і італійські приправи. Печінка обсмажується не більше 10 хвилин, після чого остуджується. Всі компоненти страви кладуться в блендер і перемішуються. Отриману суміш слід запікати 45 хвилин, а температура повинна становити 220°С. Готовий продукт перед подачею повинен настоятися.
Замість грудинки і моркви можна використовувати 150 гр в’ялених томатів і базилік.
При цьому запікати нічого не потрібно – печінка з цибулею смажиться на протязі 10 хвилин, і тушкується у вершках, причому все ті ж 10 хвилин. Тушковану печінку, разом з іншими компонентами, потрібно покласти в блендер. Обов’язково їх треба охолодити.
Що можна приготувати з печінки?
Якщо згадати не зовсім традиційні страви з печінки, то назвати можна печінку по-марокканські. Крім 500 гр печінки, потрібно використовувати приблизно половину склянки дрібнонарізаної зелені, кілька зубчиків часнику, 100 г маслин, чверть склянки оливкової олії. Також потрібно роздобути невелику жменю кедрових горіхів. Всі перераховані компоненти ретельно перемішуються, туди ж додається сіль, перець і обов’язково паприка. Після години маринування, залишається тільки обсмажити печінку на сковороді.