Рис їсть практично все населення Землі. До його складу входять білки , вуглеводи , мінеральні речовини , жири , вітаміни і мінерали. Існує велика кількість сортів рису , розрізняються способи його обробки. Умовно рис можна розділити на необроблений , з мінімальною обробкою і шліфований .
Шліфований , або так званий білий рис – це повністю оброблений рис , у якого видалена оболонка , в якій знаходяться мінеральні речовини , вітаміни.
Рис з мінімальною обробкою , або коричневий , зберігає частково оболонку зерна. Необроблений , або дикий рис – це рис , що повністю зберіг загрубілу оболонку.
Є ще рис пропарений . Його спочатку обробляють гарячою парою , потім проводять з ним необхідні маніпуляції обробки , тобто сушать і шліфують. Зерна при цьому зберігають всі корисні властивості , так як під час обробки парою все корисне з оболонки переходить в зерно.
Рис добре вбирає воду і розбухає при варінні. Цю властивість слід враховувати для визначення кількості порцій.
Є кілька способів варіння рису.
Як варити рис на пару
Варка рису на пару дає також можливість зберегти корисні властивості рису і поживні речовини в ньому , хоча частина їх може піти у воду. Тим не менш, цей спосіб варіння рису досить широко використовується.
Для приготування рису на пару можна використовувати пароварку. Для цього підготовлений рис викласти в спеціальну ємність. Налити в пароварку необхідну кількість води , поставити ємність з рисом в пароварку , додати воду в співвідношенні 1:1. Готувати 30 хвилин.
Якщо у вас немає пароварки , то можна скористатися каструлею і друшляком . Добре промийте рис , залийте його окропом , залиште на 10 хвилин , злийте і покладіть рис в залізний друшляк. Поставте друшляк на каструлю , в якій кипить вода , накрийте кришкою і нехай рис париться на повільному вогні до готовності.
Як варити рис в каструлі
Для цього нам потрібна каструля з товстим дном і щільно прилягаючою кришкою , вода ( окріп ) , правильне співвідношення крупи і води і вивірений час приготування.
- Спосіб № 1
На 1 частину рису потрібно 1,5 частини окропу. Рис промити. Час варіння розділити приблизно на 3 частини. Варити спочатку рис на сильному вогні, потім на середньому і в кінці – на тихому . При цьому кришка повинна бути завжди щільно сидити на каструлі , краще зверху кришку накрити щільною тканиною. Після варіння залишити рис ще на деякий час , щоб він розпарився .
- Спосіб № 2
Промитий рис у співвідношенні 1 до 2 залити холодною водою. Поставити на вогонь , коли вода закипить , рис помішати , додати приправи , зробити самий тихий вогонь і щільно накрити кришкою. Варити рівно 12 хвилин. Через 12 хвилин вимкнути вогонь і дати настоятися рису ще 2 хвилини, не відкриваючи кришку. За 24 хвилини у вас виходить розсипчастий рис.
Для довідки:
Час варіння різних сортів рису різний , розглянемо деякі з них :
- Шліфований рис слід варити хвилин 12-15.
- Коричневий рис слід варити хвилин 25-30 .
- Пропарений рис слід варити хвилин 20-25.
- Дикий рис слід перед варінням замочувати на 2 години , потім варити хвилин 40.
Як варити рис для суші
Рис для суші не повинен бути розсипчастим , тому для приготування суші використовують спеціальний японський рис , наприклад , Японіка . Він добре зберігає структуру при варінні , клейкий і не розварюється . Перед варінням його необхідно замочити у воді на 1 годину. Готувати його найкраще в каструлі з антипригарним покриттям і товстим дном , і не перевищувати час варіння , вказаний на упаковці , інакше він сліпнется .
Візьміть кухоль рису для суші , промийте в друшляку кілька разів під проточною водою , замочіть на годину . Налийте в каструлю 1,5 гуртки води , засипте замочений рис. Поставте каструльку з рисом для суші на сильний вогонь. Варіть 5 хвилин , потім зробіть мінімальний вогонь і варіть рис 10 хвилин.
Якщо немає можливості купити спеціальний рис для суші , то можна використовувати будь який круглозерновий рис і варити його як звичайно.