Найважливіший побутовий прилад на кухні – плита. Це підтвердить кожна господиня. Тому і купують її завжди в першу чергу, адже в приготуванні їжі можна обійтися без кухонного комбайна, мікрохвильовки і навіть без холодильника, а от без плити – ніяк.
Вибір електричних плит величезний: на прилавках магазинів ви знайдете моделі з круглими чавунними конфорками, які стали звичними за багато років і суперсучасні плити з блискучою склокерамічною варильною поверхнею та безліччю режимів приготування. Спробуємо розібратися, як вибрати оптимальний варіант, за що варто доплатити, а що буде невиправданою тратою грошей.
Коли обов’язково потрібна електрична плита?
За технічними нормами газові плити встановлюють тільки в будинках з поверховістю до 9 поверхів. Якщо ваша квартира знаходиться на більш високому поверсі – вам підійде електрична модель.
Вибираємо розмір
Розміри окремих електричних плит пов’язані з розмірами типових кухонних меблів. Найбільш часто зустрічаються моделі заввишки 85 см, глибиною 60-50 см. Вони підійдуть для будь-якої маленької кухні. Останнім часом з’явилися плити з регульованими ніжками, що дає можливість вирівняти прилад у відповідності з висотою куплених меблів.
Економимо електроенергію
Найбільш економічними вважаються моделі класу А, до того ж вони швидше нагріваються, що теж позначається на загальній економії. Робоча температура досягається за декілька секунд, на процес прогріву йде мінімум енергії.
Вибираємо матеріал поверхні
Емаль. Це найбільш традиційний і недорогий варіант. Емальовані плити звичні та перевірені часом, але чутливі до сколів, не дуже просто очищаються від жиру і залишків підгорілої їжі.
Склокераміка. Це більш сучасне покриття, що значно спрощує управління приготуванням їжі. В таких плитах зона нагріву швидко прогрівається, тоді як інша поверхня залишається холодною. Склокерамічну поверхню легко мити, вона довго зберігає привабливий вигляд, але боїться точкових ударів. Більшість моделей забезпечені індикатором залишкового тепла. Якість склокераміки в більш дорогих і більш дешевих моделях практично однакова.
Які конфорки краще?
“Млинці”. Так називають круглі плоскі Тени, які встановлюють на електричних конфорках. Чавун не дуже швидко нагрівається, зате довго віддає тепло. Такі плити надійні і прості, тому користуються незмінною популярністю. За такими конфорками легко доглядати, вони стійкі до механічних пошкоджень. Електричні плити забезпечуються 3 типами таких конфорок: середньої і підвищеної потужності (маркуються червоним кружком, розігріваються за 5-7 хвилин), автоматичні (забезпечені датчиком температури посуду, маркуються білим кружком).
Склокерамічні плити можуть забезпечуватися конфорками наступних видів:
Спіральними. Всередині склокерамічної поверхні в таких плитах вбудований спіральний нагрівальний елемент. Він повільно нагрівається і повільно остигає.
Галогеновими. Вони включаються і вимикаються практично миттєво.
Hi-Light. Нагрівальний елемент – тонка гофрована стрічка, яка забезпечує швидкий нагрів. Швидкість нагріву – близько 3 секунд. Є можливість поступово регулювати потужність.
Індукційними. Індукційний блок, встановлений в таких плитах, генерує електромагнітне поле, а потім передає його на дно посуду – поверхня плити залишається холодною. Обов’язкова умова – використання посуду з високими феромагнітними властивостями. Перевірити чи підходить ваш посуд для такої плити можна звичайним магнітом: притягається – значить, посуд підходить.
Вибираємо духовку
В окремих електричних плитах вам можуть зустрітися 2 типу духових шаф:
– Статичні духовки забезпечені двома нагрівальними елементами, які розташовуються зверху і знизу. У деяких моделях є обертовий гриль. Це недорогий, але трохи застарілий варіант.
– Багатофункціональні конвекційні духові шафи. Тепле повітря в них рівномірно розподіляється за допомогою вентилятора, моделі мають кілька режимів роботи, дозволяючи розморожувати, готувати на пару, смажити на грилі, запікати. У багатофункціональній духовій шафі виходить приголомшливий плов, ароматна запечена качка з яблуками, смачна солянка в горщиках і, звичайно, коржі для тортів. За списком можливостей ця техніка перевершує мультиварку і особливо зручна, якщо потрібно готувати на велику сім’ю.
Додаткові функції електричних кухонної плити
Кухонні плити від досвідчених розробників побутової техніки деколи по своєму функціоналу нагадують напханий електронікою космічний корабель. Вони, хіба що тільки, самі в магазин за продуктами не ходять.
Найбільш популярними і дійсно корисними з таких технічних бонусів електричних плит є:
- підсвічування в духовці;
- інформаційний дисплей, що дозволяє легко контролювати процес приготування;
- таймер;
- індикатор тепла (світиться поки плита ще гаряча);
- функція самоочищення;
- режим прискореного приготування.
Також слід розуміти, що кожна додаткова опція автоматично підвищує ціну виробу.