Базилік – пряна зелень з сильним, приємним запахом. Вживання рослини благотворно впливає на стан шлунково-кишкового тракту. Міститься в листках ефірне масло, яке володіє бактерицидною дією, відвар базиліка п’ють при кашлі.
Як отримати хороший врожай базиліка?
Грунт: Базилік віддає перевагу легким, добре структурованим, багатим гумусом грунтам. Кращими попередниками для нього є огірки, кабачки, цибуля і морква.
Посів: Базилік можна виростити наступними способами:
– Посівом насіння безпосередньо в грунт в травні під тимчасові плівкові укриття. Глибина посіву близько 2 см, відстань між рядами – 60 см.
– Живцями. Це найбільш швидкий спосіб вирощування даної культури, для якого потрібно дорослий кущ базиліка. Зі стебла нарізають живці, ставлять їх у воду. Через тиждень на живцях спостерігається коріння, а через 2 тижні рослину висаджують в грунт, не забуваючи періодично поливати.
– Через розсаду. Насіння висаджують в розсадні ящики в березні місяці. На дно ящика укладають шар дренажу, зазвичай використовують гальку, биту цеглу або пісок з дрібними каменями. Зверху засипають грунт, після чого роблять неглибокі грядки з відстанню близько 4 см. В них укладають насіння, присипаючи їх грунтом.
Догляд за базиліком полягає в прополці грядок, помірних поливах, розпушуванні грунту. Підгодівлю фахівці рекомендують проводити тільки після першого зрізання листя. Часто використовують настій коров’яку або кропиви.
Як захистити базилік від хвороб
При надлишку вологи в грунті культура вражається гниллю. При виявленні хвороби видаляють пошкоджені листя рослини. Після цього проводять обробку фунгіцидом. Кілька обробок зупинять поширення хвороби. Якщо рослина уражена цілком, її викопують і знищують.
Як зберегти базилік
Базилік чудово зберігається в сушеному вигляді. Його використовують при приготуванні різних м’ясних страв: домашніх ковбас, паштетів і рагу, які завдяки цій спеції набувають новий смак. Базилік додають в багато-які зимові заготовки, салати і піцу.