Цибуля – улюблена багатьма культура, яку легко вирощувати і просто зберігати. Існує величезна кількість сортів і ще більше страв, які неможливо приготувати без цибулі. Одні сорти ціняться за хороший урожай, інші за скоростиглість, а треті – за відмінні смакові якості, четверті – за невибагливість і стійкість до холодів. Деякі різновиди цибулі використовують виключно для вигонки на зелень, а інші хороші для отримання цибулин.
Способи вирощування цибулі
Існують кілька способів вирощування цього овочу:
- За 1 літній сезон. Отримати цибулю-ріпку можна, висіваючи насіння рано навесні або використовуючи розсаду.
- За 12 місяців. Для цього використовують зимовий посів.
- Через 2 роки. Вирощуємо цибулю-сіянку, на наступний рік з неї цибулю-ріпку.
Популярні види цибулі
Найбільш поширені види їстівної цибулі, їх характеристика:
– Ріпчаста цибуля. Має довгі, трубчасті, порожнисті листя яскраво-зеленого кольору. Цибулини в діаметрі досить великі з жовтою, білою, іноді фіолетовою шкіркою. Володіє різким запахом і гострим смаком. Використовується для приготування різних страв, застосовується в народній медицині. У догляді, вирощуванні порівняно невибаглива.
– Цибуля-шалот. Має вузькі, довгі листя з товстими стінками. Цибулини маленькі, овальної або круглої форми білого, рідше блідого фіолетового кольору. Зелень на смак приємна, з трохи гострим присмаком, ніжним запахом. Цибулинки шалот м’які і більш соковиті, ніж у ріпчастої. Шалот застосовують у народній медицині, так як вона містить: кальцій, калій, залізо, каротин і вітаміни С, РР, В1. Відмінно переносить несприятливі умови.
– Батун. Багаторічна рослина, що має фальшиве стебло замість цибулин, а листя доходять в довжину до 50 см. Листя цибулі ростуть, починаючи з весни, закінчуючи осінніми заморозками. Рослина холодостійка, може перезимувати у грунті. Батун багатий на вітаміни, мінерали та солі. Збирати врожай можна до трьох разів протягом літа.
– Цибуля-порей. Це дворічна рослина. Батьківщиною її є Азія, а звідти перекочувала в Середземномор’я. В Україні цибуля-порей користується особливою популярністю.
Також користуються попитом сьогодні такі види: шніт, слизун, черемша (ведмежа), блакитна і гігантська цибуля.
Як підготувати місце для цибулі
Для посадки вибирають місце, враховуючи те, що цибуля має потребу у сонячному промені. Не можна садити її в затіненні та низинах. Бажано робити вузькі гряди, щоб обробляти площу було зручніше. Краще росте на родючих, помірно вологих, повітропроникних і некислих суглинках. Ця овочева культура віддає перевагу грядкам без застою повітря.
Не варто садити цибулю в місцях городу, де в минулому році вносився не перепрілий гній. Грунт перекопують восени, видаляють бур’яни і удобрюють. Навесні, коли стає сніг, грунт перед посівом цибулі розпушують граблями або перекопують, залишаючи незайманою структуру нижніх шарів грунту, зберегаючи в них вологу.
При посадці треба дотримуватися правил сівозміни. Тільки через 3 роки цибулю можна повертати на старе місце. Рекомендується висаджувати у місцях, де в попередньому році росли: картопля, рання капуста, жито, огірки і помідори.
Посадка цибулі
Насіння садять в підготовлені і ретельно розпушені грядки. Насіння цибулі висаджують навесні, відстань між грядками має становити 12-18 см і між цибулинами 1,5-2 см. Закладають на глибину близько 2 см. Після грунт поливають, а потім мульчують соломою і тирсою або накривають плівкою темного кольору для запобігання його пересихання.
Цибулю ріпчасту можна сміливо садити по сусідству з морквою, буряком, редисом і огірком. Також поруч можуть перебувати: кріп, петрушка і шпинат, але слід відсунути її від бобових.
Полив і підживлення
Недолік вологи навесні особливо помітний на цибулі-пореї, її перо набуває блакитний відтінок, а його кінчики підсихають, починають перегинатися. При надлишку вологи і в разі нестачі світла перо стає тонким і блідим. Тому особливо важливий помірний полив. Після її посадки, в травні або червні цибульні грядки поливають двічі на тиждень, витрачаючи від 7 до 11 л води на 1 квадратний метр. Пізніше полив скорочують до 1 разу на 2 тижні, так як йде визрівання головки цибулинок.
При слабкому рості цибулі і повільному розвитку рослин її підгодовують. Для цього потрібно взяти 30 г суперфосфату, 15 г хлористого калію і 15 г аміачної селітри на одне відро води, яке розраховане на 1 квадратний метр грядки.
Як виростити цибулю на перо
Виростити зелену цибулю можливо з усіх сортів. Краще вибирати той, який має більше зачатків. Треба забезпечити грядці достатньо сонячного або штучного світла. Це треба для придбання яскравого зеленого кольору і для кращих смакових якостей. Вибираючи місце треба врахувати, що тип грунту повинен мати здатність утримувати вологу.
При використанні цибулин в якості посадкового матеріалу їх перед посадкою треба вимочити у воді. Їх вибирають діаметром 2,5-4,7 см і зрізають верхівку. Це сприяє збільшенню на 55-75% кількості зелені.
Вирощувати цибулю на перо можна з покупного насіння, яке готувати до посадки не треба: воно продається попередньо обробленим. Насіння, як і цибулини, треба попередньо замочити в теплій воді, що стимулює зростання.
Як виростити цибулю
Обробку ґрунту під ріпчасту цибулю починають восени, ділянку при цьому глибоко копають лопатою. Ранньою весною боронують, обмеживши випаровування води. Подальшу обробку проводять з урахуванням особливостей грунту. Посадку сіянки та великої цибулі проводять на переораній або ж перекопаній ділянці в підготовленій грядці.
Висаджують сіянку в підготовлений грунт в кінці квітня, на початку травня. Висаджують цибулю рядами з шириною міжрядь близько 30-40 см і відстанню в ряду від 6 до 10 см і глибиною посадки близько 4 см. Малогнездные сорти висаджують густіше. Цибулю-ріпку вирощують з розсади і насіння з посівом в грунт.
Як виростити цибулю в домашніх умовах
Існує декілька поширених способів:
– Вирощування на підвіконні. У піддон або у пластикову кришку від упаковки треба помістити цибулю. Вода повинна покрити більше 1/3 цибулини.
Треба регулярно підливати воду, щоб вона не випаровувалася і коріння було у воді.
– Вирощування цибулі в землі або субстратах. Слід підібрати контейнер висотою не більше 6 см. Можна використовувати 2 контейнери, при цьому чергуючи час посадки. Садову землю прожарюють в духовці або проливають міцним розчином марганцівки, потім водою.
Як зберегти врожай цибулі?
Мало виростити цибулю на своїй ділянці, її ще треба правильно зберегти. Зберігання вимагає дотримання правил:
1) Правильна сушка врожаю. Процес проходить в 3 етапи:
– сушіння цибулі на грядці;
– очищення цибулі, зрізування ділянок, уражених інфекціями;
– досушка овочів при температурі 30-35 градусів поза грядки.
2) Цибулю потрібно зберігати в сухому, досить провітрюваному приміщенні. Температура повітря – від 0 до 20 градусів, а вологість – 60-70 %.
3) На тривале зберігання зазвичай відбирають не перезрілі цибулини. У них повинно відшаровуватися цибулиння і не повинно бути слідів хвороб або травм.
Сподіваємось, що наведені поради допоможуть отримати хороший урожай на цибулевих грядках.