Петрушка – це пряна ароматична рослина, яка сьогодні широко поширена в Україні. Сорти петрушки діляться на 2 групи:
- Кореневу. Добре зарекомендували себе сорти Цукрова, Врожайна, Берлінська.
- Листову. Врожайні сорти – Астра, Звичайна листова, Есмеральда, Бриз.
Як виростити хороший урожай петрушки?
Грунт: Вона віддає перевагу родючому, пухкому, нейтральному або злегка кислому грунту. Успішно проростає на сонячних і злегка затінених місцях. Для посіву грядку треба підготувати з осені і внести 7 кг компосту або перепрілого гною і по 25 г калійної солі і подвійного суперфосфату на квадратний метр. Кращими попередниками петрушки є огірки, помідори, капуста, горох.
Посадка: Висівають петрушку зазвичай ранньою весною. Рекомендується сіяти попередньо замочене насіння, яке дає врожай вже через 8-15 днів. Можна використовувати також сухе насіння, але петрушка зійде пізніше на тиждень. Для постійного отримання свіжої зелені сіють петрушку через кожні кілька тижнів.
Догляд за петрушкою полягає в проріджуванні грядок, підживленні, розпушуванні грунту, прополюванні та в поливі, до якого особливо чуйна листова петрушка. Кореневі сорти потребують регулярного зволоження в період наливу коренеплодів – в кінці серпня.
Як захистити петрушку від хвороб і шкідників?
Борошниста роса. Про неї свідчить білий наліт на листках і черешках. Хвороба вражає коренеплоди при дощовій погоді, різко знижуючи їх смакові якості. Впоратися з напастю допоможе обприскування слабким розчином марганцівки або мильно-содовим розчином (5 л води розчиняють 1 ст. л. харчової соди і 1/2 ч. л. натертого господарського мила).
Біла гниль вражає коренеплоди в теплиці. При виявленні захворювання потрібно буде ліквідувати уражені рослини, теплицю після цього необхідно продезінфікувати, здорові рослини слід обприскати мідьвмісними препаратами. Профілактикою захворювання також є сівозміна і контроль за вологістю повітря в теплиці.
Повстяна хвороба може серйозно зіпсувати врожай. Дуже часто вона вражає корінь петрушки під час його активного зростання, розвивається вона в сховище.
Поширенню хвороби сприяє вологість, висока температура зберігання рослини. Для боротьби з нею можна зберігати уражені корені зі здоровими рослинами.
Зелена морквяна блошка може харчуватися соком петрушки. Вона мешкає в коренеплодах, а листя ураженої рослини набувають ліловий відтінок. Комахи гинуть при високих і низьких температурах. Якщо ж літо видалося помірним, петрушку варто обляпати тютюновим настоєм. У разі ураження листя більш ніж на 7%, рослини обробляють інсектицидами (наприклад, «Цимбуш» або «Децис»).
Як зберегти врожай петрушки?
Петрушка – джерело вітамінів і мікроелементів. У ній містяться вітаміни А, С, В1, В2, В12, РР, вона багата магнієм, залізом і калієм.
Існує кілька способів зберегти ваш урожай:
- Петрушку і кріп можна успішно зберігати, поставивши в склянку з водою. Для цього обрізати коріння, опустити пучок зелені в ємність, зверху накрити листя зелені або обмотати поліетиленом вологою марлею. Раз у два дні треба міняти воду.
- Вимиту і порізану зелень заморожують порціями, додаючи по мірі потреби в страви.
- Свіжу зелень легко висушити, порізавши, розклавши на тарілку і час від часу перевертаючи.