« Ааа ! Начебто і не об’їдаємося , і фуа-гру тазиками не їмо – а на харчування йде сила-силенна грошей! » – Така проблема знайома майже всім господиням . Чи можна заощадити на їжі , при цьому не втрачаючи в якості і корисності раціону ? Звичайно , можна ! Як саме – знає наш сайт “vidpovim.pp.ua” !
Як уникнути непотрібних покупок?
Перший крок до того , щоб заощадити на їжі – змінити свою купівельну поведінку . Досить серйозні суми витрачаються на такі продукти , які мало значать в загальному раціоні , але відчутно б’ють по гаманцю !
В основному , це те , що ми називаємо « вкусняшками » – фастфуд , солодощі , снеки , усілякі перекушування і т.д.
Звичайно , сідати на сумну капустяно – макаронну дієту я не закликаю – іноді можна і потрібно себе чимось побалувати ! Але – іноді , а не щодня! І вже точно не замість основних прийомів їжі вдома !
Так як же проконтролювати свої випадкові продуктові покупки?
- Не ходи в магазин голодною. Купиш тільки те , що запланувала , а не те , чого зголоднілий шлунок зажадав !
- Плануй меню. Чи не на весь тиждень – на день- два. І закуповувати тільки ті продукти , які для цього меню потрібні!
- Пиши список потрібних покупок. Це логічно випливає з попереднього ради.
- Бери з собою « тормозок » або чітко плануй , чим і де ти перекусиш поза домом. Практика показує , що домашній бутерброд коштує разів в 2-3 дешевше , ніж хот -дог на вулиці. Це не кажучи вже про яблука , банани і інші фрукти !
- Швидкопсувні продукти (м’ясні , рибні , молочні продукти , овочі та фрукти ) бери з запасом на 2-3 дні, не більше . Інакше ризикуєш «працювати на смітник» – з запасів, які залежалися щось доведеться викинути , тому що їсти це буде вже не можна. При цьому реально оціни , скільки і чого ти з’їси за ці 2-3 дні – нехай навіть у результаті вийде півкіло картоплі , 3-4 яблука , 2 апельсини , 1 стейк риби і т.д.
- Не бери уцінені продукти харчування – так на їжі не зекономиш ! По-перше , це величезний ризик отруїтися , по-друге , все одно доведеться щось зрізати , вичистити , відокремити …
Міняй свої харчові звички!
Ще одна причина , по якій ми витрачаємо на харчування великі суми – неправильні харчові звички. Тобто, звичайно , якщо фінанси дозволяють , відмовляти тебе від авокадо і устриць не буду.
Але якщо гаманець наполегливо вимагає заощадити на їжі , наш сайт допоможе зробити раціон і дешевше , і корисніше !
- Їж менше , але частіше. Якщо не досягати того стану , коли хочеться зжерти слона , а вчасно потрошку перекушувати між основними прийомами їжі , то порції можна буде істотно скоротити без шкоди для здоров’я! І для талії користь … Перекуси варто зробити овочевими , фруктовими або горіховими – це не надто накладно !
- Нехай основу раціону складають сезонні овочі і фрукти. Вони завжди дешевше тих , що зберігаються з попереднього сезону або вирощуються в теплицях ! І, до речі , вони ж корисніше – при зберіганні втрачається вітамінний склад , а для того , щоб фрукти і « водянисті » овочі не псувалися , їх часто обробляють спеціальними засобами . Ну і навіщо тобі огірок у лютому , коли набагато корисніше буде буряк з часником ?
- Місцеві продукти дешевше імпортних . Віддай перевагу тому , що вирощено (або виловлено ) в твоєму регіоні – не тільки зекономиш на їжі , але і користь отримаєш , тому що місцеве зазвичай продають більш свіжим і не піддають тривалому зберіганню і транспортуванню .
- Напівфабрикати і консерви завжди дорожче вихідних інгредієнтів. Так що якщо хочеш зекономити на корисній їжі – не лінуйся готувати вдома ! Воно і смачніше …
- Навчися готувати страви, де основу складає недорогий інгредієнт , а до нього додано щось більш дороге . Наприклад , з 300 – грамового шматка телятини можна приготувати 2 відбивних і з’їсти їх за один раз. А можна зробити казан плову і годувати всю сім’ю три вечори поспіль !
- Готуй на 1-2 прийому їжі. Так уникнеш ситуації , коли в холодильнику нудьгують суп і каша , а ти вже дивитися на них не можеш – і біжиш купувати нові припаси !
Загалом , заощадити на їжі можна з користю не тільки для гаманця , а й для шлунка !