Як зробити домашній сир

домашній сирСир відомий з давніх часів і для багатьох є улюбленим продуктом. Він буває м’яким , напівтвердим , твердим , з різними добавками , різної жирності . Кожен може знайти собі сир за смаком.

Виготовлення сиру – особлива наука , адже шлях від молока до сиру досить довгий . Для його виробництва потрібно вміння і терпіння , так як дозрівання сиру йде від декількох тижнів до декількох місяців.

Говорити про сир можна нескінченно довго … Сьогодні ми розповімо про те , як приготувати сир в домашніх умовах.

Рецептів приготування домашнього сиру багато , його роблять з свіжоприготованого сиру з подальшим пресуванням . На одному з етапів можна додавати зелень , часник , а також інші прянощі і добавки.

Домашній сир

як зробити домашній сир

Інгредієнти:

  • Молоко – 1,5 літра ,
  • Кефір – 0,5 літра ,
  • Сіль – за смаком.

Приготування:

Молоко потрібно нагріти майже до кипіння в каструлі з товстим дном , додати кефір , сіль , перемішати і продовжити нагрівання ще кілька хвилин.

Процідіть вміст каструлі через марлю. Викладіть сир в марлю у форму для пресування , поставте на сир вантаж . Вантажем може бути каструля або банка з водою . Залиште так на кілька годин.

Якщо форми немає , то можна скористатися ситом або сіткою для фритюру .

Домашній сир Рікотта

як приготувати домашній сир

Інгредієнти:

  • Молоко – 1,5 літра ,
  • Вершки жирні – 500 мл ,
  • Білий винний оцет – 3 ст. ложки ,
  • Сіль – 1 ч. ложка .

Приготування:

У каструлю налийте молоко і вершки , додайте сіль , перемішайте і поставте на середній вогонь , доведіть майже до кипіння , але не кип’ятіть !

Потім потрібно додати оцет і добре перемішати. Оцет прискорює процес згортання білка. Накрийте каструлю теплим рушником , залиште так на деякий час для того , щоб сирна маса відокремилася від сироватки.

Друшляк помістіть на миску , накрийте його подвійним шаром марлі , вилийте сирну масу і дочекайтеся , поки вся сироватка стече . Можна також підвісити сирну масу для більш швидкого відділення сироватки . Сир готовий!

Варений сир з кропом

приготування домашнього сиру

інгредієнти:

  • Сир свіжоприготований – 1,5 кг ,
  • Масло вершкове – 100 г ,
  • Яйце куряче – 1 шт. ,
  • Сіль – 1 ч. ложка ,
  • Сода – 1 ч. ложка ,
  • Подрібнений кріп – 1-2 ст. ложки.

Приготування:

Потрібно приготувати заздалегідь сирну масу по рецепту « Домашній сир ». Після того як сироватка стече , сирну масу слід викласти в каструлю з товстим дном , додати сіль , соду , перемішати. Потім додайте розтоплене вершкове масло , добре перемішайте і проваріть масу 5-7 хвилин.

Зніміть каструлю з вогню , трохи остудіть масу , додайте яйце і подрібнений кріп , добре все перемішайте і перелийте у форму. Поставте форму з сиром в холодильник.

Порада : Сироватку не слід виливати , вона містить багато корисних речовин. Можна приготувати на її основі різні фруктові та овочеві напої , а також використовувати її для приготування млинців і оладок . Вона також корисна в косметичних цілях.

Залишити відповідь

Ім’я *
Email *