Сир відомий з давніх часів і для багатьох є улюбленим продуктом. Він буває м’яким , напівтвердим , твердим , з різними добавками , різної жирності . Кожен може знайти собі сир за смаком.
Виготовлення сиру – особлива наука , адже шлях від молока до сиру досить довгий . Для його виробництва потрібно вміння і терпіння , так як дозрівання сиру йде від декількох тижнів до декількох місяців.
Говорити про сир можна нескінченно довго … Сьогодні ми розповімо про те , як приготувати сир в домашніх умовах.
Рецептів приготування домашнього сиру багато , його роблять з свіжоприготованого сиру з подальшим пресуванням . На одному з етапів можна додавати зелень , часник , а також інші прянощі і добавки.
Домашній сир
Інгредієнти:
- Молоко – 1,5 літра ,
- Кефір – 0,5 літра ,
- Сіль – за смаком.
Приготування:
Молоко потрібно нагріти майже до кипіння в каструлі з товстим дном , додати кефір , сіль , перемішати і продовжити нагрівання ще кілька хвилин.
Процідіть вміст каструлі через марлю. Викладіть сир в марлю у форму для пресування , поставте на сир вантаж . Вантажем може бути каструля або банка з водою . Залиште так на кілька годин.
Якщо форми немає , то можна скористатися ситом або сіткою для фритюру .
Домашній сир Рікотта
Інгредієнти:
- Молоко – 1,5 літра ,
- Вершки жирні – 500 мл ,
- Білий винний оцет – 3 ст. ложки ,
- Сіль – 1 ч. ложка .
Приготування:
У каструлю налийте молоко і вершки , додайте сіль , перемішайте і поставте на середній вогонь , доведіть майже до кипіння , але не кип’ятіть !
Потім потрібно додати оцет і добре перемішати. Оцет прискорює процес згортання білка. Накрийте каструлю теплим рушником , залиште так на деякий час для того , щоб сирна маса відокремилася від сироватки.
Друшляк помістіть на миску , накрийте його подвійним шаром марлі , вилийте сирну масу і дочекайтеся , поки вся сироватка стече . Можна також підвісити сирну масу для більш швидкого відділення сироватки . Сир готовий!
Варений сир з кропом
інгредієнти:
- Сир свіжоприготований – 1,5 кг ,
- Масло вершкове – 100 г ,
- Яйце куряче – 1 шт. ,
- Сіль – 1 ч. ложка ,
- Сода – 1 ч. ложка ,
- Подрібнений кріп – 1-2 ст. ложки.
Приготування:
Потрібно приготувати заздалегідь сирну масу по рецепту « Домашній сир ». Після того як сироватка стече , сирну масу слід викласти в каструлю з товстим дном , додати сіль , соду , перемішати. Потім додайте розтоплене вершкове масло , добре перемішайте і проваріть масу 5-7 хвилин.
Зніміть каструлю з вогню , трохи остудіть масу , додайте яйце і подрібнений кріп , добре все перемішайте і перелийте у форму. Поставте форму з сиром в холодильник.
Порада : Сироватку не слід виливати , вона містить багато корисних речовин. Можна приготувати на її основі різні фруктові та овочеві напої , а також використовувати її для приготування млинців і оладок . Вона також корисна в косметичних цілях.