Як правильно смажити картоплю

як смажити картоплюПрактично неможливо відмовитися від скибочок картоплі , покритих хрусткою золотистою скоринкою . А щоб отримати цю чудову золоту скоринку , потрібно правильно посмажити картоплю. Сьогодні ми відкриємо секрети процесу та результату.

7 секретів ідеальної смаженої картоплі

  1. Смажити картоплю найкраще в чавунній або сталевій глибокій сковороді з товстим дном. Також для смаження картоплі використовують фритюрниці.
  2. Картоплю для смаження можна нарізати різними способами: скибочками , брусочками , кульками , соломкою.
  3. Для смаження краще всього використовувати картоплю з мінімальним або середнім вмістом крохмалю. Для цього підготовлену картоплю необхідно залити холодною водою і витримати в ній приблизно 30 хвилин – 1 годину для того , щоб видалити надлишок крохмалю. Потім воду слід злити, картоплю обсушити , щоб не було розбризкування масла.
  4. Можна смажити картоплю на салі , топленому маслі , жирі або суміші різних масел і жирів. Однак з позиції правильного харчування найкраще використовувати рослинне масло. Кількість масла або жиру визначається залежно від кількості картоплі , яку необхідно посмажити , і виду приготування ( обсмажування , підсмажування , жарення в парах масла і у фритюрі ) .
  5. При смаженні важливий такий момент як розжарювання масла. Перш ніж смажити , потрібно розжарити ( добре розігріти ) масло або жир і, коли воно буде готове , викладати в нього картоплю . Тоді масло не буде горіти і диміти . Тому не можна викладати картоплю для смаження в холодне масло і підливати масло в процесі смаження. Виняток становить смаження в духовці , коли деко або сковорода з маслом і картоплею поміщається в добре розігріту духовку без попереднього нагрівання масла.
  6. Смажити картоплю краще в один шар. Час смаження залежить від способу нарізки.
  7. Смажити або обсмажувати можна також попередньо відварену картоплю і різні вироби з картопляної маси.

Способи смаження картоплі

Картопля, смажена на маслі

Картоплю очистити , промити й нарізати , наприклад , у вигляді рівномірних брусків. Покласти брусочки в холодну воду на деякий час , потім воду злити , брусочки просушити паперовим рушником.

Налити соняшникову олію ( або іншу) на чавунну сковороду товщиною 3-5 мм , поставити сковороду на середній вогонь і чекати , поки масло прогріється. Коли масло розжариться (з’явиться легкий димок ) , викласти картоплю одним шаром.

Як тільки картопля придбає золотавий колір , її слід перевернути і продовжити жарку до того моменту , поки інша сторона картоплі не придбає золотавий колір. Періодично під час смаження картоплі сковороду необхідно струшувати. Готову картоплю можна посолити.

Картопля, смажена на маслі з подальшим тушкуванням

Підготовлену картоплю смажити швидко на олії з двох сторін на сильному вогні до утворення золотистої скоринки , потім довести на тихому або середньому вогні до готовності під кришкою.

Картопля, смажена в олії ( у фритюрі )

як правильно смажити картоплю

Щоб правильно посмажити картоплю у фритюрі , потрібно , щоб масла було більше , ніж картоплі. Причому у фритюрі масла має бути приблизно в 5 разів більше , ніж 1 закладка картоплі.

Картопля , нарізана , наприклад , брусочками , цілком занурюється в масло , плаває в ньому , не торкаючись одна одної. Смаження у фритюрі йде досить швидко – на це потрібно від декількох секунд до декількох хвилин.

Для приготування у фритюрі використовують спеціальну фритюрницю чи інший посуд достатнього об’єму . Картоплю найкраще опускати і виймати з фритюру спеціальною сіткою . Сітку з картоплею необхідно поставити на серветку , щоб стікало зайве масло. Потім картоплю слід посолити і перемішати.

Картопля, смажена в парах масла

Смаження картоплі в парах масла – це спосіб приготування картоплі в духовці на деку , глибокій важкій сковороді , покритій шаром масла. Можна смажити сиру або злегка відварену картоплю , розрізану на 4-6 частин , нарізану тонкими скибочками чи інакше.

Смажені страви з картопляної маси

як смажити картоплю правильно

Це всім відомі деруни , картопляні оладки , картопляні зрази та інші вироби . Для смаження виробів з картопляної маси можна використовувати паніровку для створення хрусткої скоринки.

Кращі рецепти смаження картоплі

Картопля, смажена на салі з кропом

Як смажити правильно картоплю

Нам потрібно:

  • Картопля – 500 г ,
  • Сало ( несолоне ) – 50-100 г ,
  • Кріп – небагато,
  • Сіль.

Приготування:

Сало нарізати дрібними або середніми кубиками , викласти на гарячу сковороду і розтопити його . Шкварки вийняти , потім можна додати їх у готову картоплю . Викласти в сковороду скибочки підготовленої картоплі. Готувати на сильному або середньому вогні до утворення золотистої скоринки. Потім посолити , перемішати і довести під кришкою на тихому вогні. Подати картоплю з подрібненим кропом.

Можна спочатку готувати картоплю під кришкою на середньому або тихому вогні хвилин 10 , періодично перемішуючи , потім картоплю потрібно посолити і готувати без кришки до утворення хрусткої скоринки.

Картопля , обсмажена з цибулею і часником

Інгредієнти:

  • Картопля – 500 г ,
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. ,
  • Часник – 2 зубчики ,
  • Масло для смаження – 50 мл ,
  • Спеції .

Приготування:

Картоплю відварити в « мундирі» до готовності , остудити , нарізати скибочками середньої товщини. Цибулю і часник очистити . Цибулю нарізати тонкими півкільцями і обсмажити на олії, потім покласти картоплю і розрізані на тонкі пластини часточки часнику , посолити.

Акуратно перемішати картоплю з цибулею і часником , смажити на великому вогні до утворення рум’яної скоринки на картоплі . Під час смаження перемішати картоплю ще 1-2 рази.

Картопля, смажена в духовці

як правильно смажити картоплю

Інгредієнти:

  • Картопля – 1,5-2 кг ,
  • Суха суміш пряних трав – 1 ст. ложка ,
  • Рослинна олія – 100-200 мл ,
  • Сіль.

Приготування:

Картоплю очистити , нарізати брусками або скибочками завтовшки 5 мм , витримати в холодній воді 30 хвилин , потім скибочки картоплі обсушити і викласти на деко з маслом. Картоплю посолити , посипати сухою сумішшю трав , поставити в розігріту до 180-200 градусів духовку і смажити до утворення скоринки , акуратно перемішуючи.

Можна спочатку картоплю посипати сухою сумішшю , сіллю , полити невеликою кількістю олії і перемішати. Викласти картоплю на деко і смажити в духовці до готовності.

Картопляні биточки з сиром

Інгредієнти:

  • Картопля – 500 г ,
  • Сир твердих сортів – 100 г ,
  • Яйце куряче – 2 шт. ,
  • Крупа манна – 50 г ,
  • Паніровка – по необхідності ,
  • Масло для смаження – 100 г ,
  • Сіль.

Приготування:

Картоплю очистити , відварити до готовності в підсоленій воді , остудити. Охолоджену картоплю подрібнити на тертці разом з сиром. З’єднати картоплю , сир , яйця , манку , додати при необхідності сіль за смаком. Все добре перемішати. З картопляної маси сформувати биточки і обваляти в панірувальних сухарях. Обсмажити з двох боків до утворення золотистої скоринки.

Залишити відповідь

Ім’я *
Email *