Як їдять інжир?

Для нас інжир – екзотичний фрукт. Ми звикли вживати його як незвичайні ласощі. Багато хто не знають, що це всього лише різновид рослини роду фікус. Інша назва інжиру – фіга, вона ж фіґове дерево. Але там, де він росте, його їдять не тільки як десерт, але і як ліки.

Користь інжиру

При застуді ми заварюємо чай з малиною або липовим цвітом. А в середземноморських країнах замість всього цього лікуються інжиром. Виявляється, якщо його заварити в окропі або гарячому молоці, відвар викликає рясне потовиділення і відразу зіб’є температуру. Це зілля має ще й антибактеріальний ефект. Значить, хвороботворні мікроби покинуть організм швидше. При ангіні цим же відваром полощуть горло. Болі і наліт, характерні для цієї хвороби, проходять швидше.

Інжир

Інжир-не тільки смачний, але і корисний фрукт

Швидкому одужанню від простудних захворювань сприяє і сечогінний ефект, який має інжир. Він допомагає організму позбавитися від шлаків і токсинів.
Очищенню від шкідливих речовин допомагає і проносний ефект цього фрукта. Корисна клітковина сприяє їх видаленню з кишечника.
В інжирі міститься безліч корисних речовин. Ось найважливіші з них:

  • калій. За його змістом фіга поступається лише горіхам. Завдяки високому вмісту калію, вона рекомендується людям із захворюваннями серцево-судинної системи.
  • залізо. Тут інжир випереджає яблука. Тому його корисно включати в раціон людям, які страждають анемією, і вегетаріанцям.
  • кумарин. Це речовина, яка підвищує чутливість шкіри до сонячної радіації. Тому якщо ви хочете швидко засмагнути, їжте інжир.

Як їдять інжир

Є безліч способів, як отримати найбільшу користь від інжиру. Навіть з сушеного листя цього дерева може вийти толк. З них отримують препарат, який лікує вітіліго – білі плями на шкірі.

Але якщо ви побачили рослину вперше, не поспішайте обривати фрукти і їсти їх. Незрілі плоди містять їдкий молочний сік, тому в їжу їх не вживають.
Інжир їдять у вигляді свіжих фруктів. Найчастіше вони фіолетові, але можуть бути і жовтими. Солодка м’якоть всіяна насінням. Інжир їдять разом з ними. Вважається, що чим їх більше, тим плід смачніше. Щоб отримати максимум користі, краще всього з’їдати по 2-3 фіги за півгодини до їжі.
Свіжі плоди для нас, звичайно, екзотика. Вони дуже швидко псуються. У нашій країні вони зустрічаються тільки в сезон. Тому частіше ми їх їмо у вигляді сухофруктів.
Деякі вважають, що сушена фіга навіть корисніше. У ній більше білка і цукру, ніж у свіжій. Тому при дистрофії для набору ваги краще їсти сушений інжир, ніж свіжий.

Рецепти приготування інжиру

Як не дивно, в середземноморській кухні (де інжир – важлива частина багатьох рецептів) цей фрукт використовується не в якості десерту. Точніше, не тільки в цьому. У деяких іспанських провінціях з інжиру традиційно виготовляють хліб. А ще частіше його поєднують з в’яленою шинкою або місцевими сирами. Їм навіть фарширують м’ясо. З них готують салати, другі страви, десерти і, звичайно, домашні консерви.

Страви з інжиром

З інжиром виходять дуже смачні страви

Салат з інжиром і помідорами черрі. Дно тарілки вистелити листям будь-якого салату. Розрізати навпіл 8 помідор черрі, 3 абрикоса нарізати на часточки. Все це обережно змішати руками. Для заправки змішати 2 столові ложки бальзамічного оцту, 1 чайну ложку гірчиці і 1 столову ложку оливкової олії. Посолити, поперчити, зверху посипати тертим волоським горіхом і паремзаном.
Кролик в інжирному соусі. 50 грамів хлібних сухарів подрібнити в блендері з мигдалем. Туди ж додати 50 грамів сушеного інжиру, 3 зубчики часнику, чебрець і розмарин. 600 грам кролячого м’яса злегка обсмажити на оливковій олії, додати туди раніше приготовлену суміш, залити водою і тушкувати 10 хвилин. Потім додати ще 50 грам крупно нарізаного інжиру і тримати на вогні до готовності м’яса.
Цукерки з арахісу і інжиру. 100 грам інжиру і 100 грам фініків замочити на годину. 60 грамів смаженого арахісу подрібнити в блендері. Сухофрукти вийняти з води, обсушити і перемолоти з арахісом. З отриманої маси зробити цукерки і обваляти їх в кокосовій стружці.

Залишити відповідь

Ім’я *
Email *