Як допомогти собі при печії?

печіяО, це неприємне відчуття печіння і гіркоти, яке жорсткими іскорками піднімається з найглибших надр шлунка, переміщаючись від туди прямо до самого горла, обпалюючи весь харчової прохід. І це є печія, яка ще й може супроводжуватися нудотою, метеоризмом, кислим або гірким присмаком в роті, відрижкою і болями в шлунку, від яких не так просто позбутися.

Зазвичай такі відчуття з’являються через годину-півтори після їжі, за даними статистики печією мучаться в рівній мірі, як чоловіки, так і жінки, причому вік на симптоми такого захворювання ніяк не впливає.

У здорової людини ознаки печії можуть виникати не частіше, ніж один раз у кілька місяців, якщо ж це відбувається набагато частіше, то пора задуматися не тільки про те, як можна позбутися від печії, але і про те, що впливає на настільки часте її виникнення.

Так і самій людині, яка страждає частими нападами печіння, прекрасно відомо, як сильно це впливає на якість життя, ось чому так важливо знати, як від цього можна позбутися назавжди.

Справа в тому, що основна причина виникнення подібного печіння в стравоході і горлі – це підвищена кислотність шлункового соку, який періодично виливається в стравохід, викликаючи такі неприємні відчуття. В здоровому стані між шлунком і стравоходом функціонує кардинальний сфінктер, який перешкоджає подібним порушенням.

неприємне захворювання

При тривалій дії кислого шлункового соку на слизову оболонку стравоходу, можуть виникнути серйозні порушення в його роботі, а якщо ви в 20-25 років постійно мучитеся печією і нічого не робите, щоб позбавитися від неї, то до 40 років ризикуєте обзавестися гастритом або, того гірше, виразкою шлунка.

Кислота, впливаючи на стравохід, може викликати загальне зневоднення організму, втрату ваги і навіть кровотечі, у разі таких симптомів необхідна термінова госпіталізація хворого.

Найчастіше, постійні симптоми печії мучать людей, які вже мають захворювання шлунка, наприклад, хронічний гастрит, запалення стравоходу, грижа стравоходу, виразка, рак шлунка або захворювання дванадцятипалої кишки.

Слід пам’ятати, що при частому виникненні відчуття печіння та інших симптомів печії, необхідно звернутися до лікаря-гастроентеролога, який зможе встановити більш точні причини їх виникнення.

Основні причини виникнення печії

Нерідко причиною виникнення такої недуги є зовсім не серйозні захворювання, а неправильний спосіб життя або продукти, які людина щодня вживає в їжу.

про здоров'я треба дбатиСлід пам’ятати, що людям, схильним до подібних явищ, після рясного прийому їжі краще якийсь час краще не приймати горизонтальне положення, адже саме так вмісту шлунка набагато простіше потрапити в стравохід.

В ідеалі не слід лягати години півтора, якщо такої можливості немає, то намагайтеся стежити за тим, щоб голова підводилася над тілом хоча б на 15-20 см.

Неправильне і шкідливе харчування – одна з основних причин, яка викликає основні симптоми цієї недуги. Негативно може вплинути занадто гостра або перчена їжа, смажені і рясні страви, переповнені різними прянощами, приправами та спеціями. Крім цього, призвідниками можуть стати занадто кислі соки цитрусових, ягоди і помідори, а також тістечка, чорний хліб, зайва кількість цибулі, шоколад і червоне вино. До речі, слід зазначити, що алкоголь взагалі протипоказаний людям з постійною печією, а шоколад і зовсім провокує викид жовчі в стравохід.
Здорове харчування – запорука здоров’я всього організму, намагайтеся уникати надто насичених порцій, намагайтеся їсти частіше, але малими обсягами.

Газовані напої негативно позначаються на тонусі клапана, який розділяє стравохід і шлунок, тому їх вживання слід максимально скоротити.
Печія часто може виникати при вагітності, особливо на перших місяцях, коли активно підвищується внутрішньочеревний тиск, збільшується кількість гормону прогестерону. Цей неприємний синдром під час вагітності можна послабити, для цього необхідно ретельно стежити за їжею: варені яйця, свіжий дріжджовий хліб і булочки, мариновані страви, кава, капуста можуть провокувати печію.

Зайва вага також може стати причиною виникнення подібної недуги, іноді досить скинути всього кілька кілограм і печія повністю зникає, головне, утримати таку вагу.

Неправильний прийом їжі, зайвий поспіх або перекушування «на ходу» також можуть стати причиною постійного печіння.
Якщо ви відчуваєте основні симптоми печії після прийому певних лікарських препаратів (наприклад, що містять ацетилсаліцилову кислоту), то обов’язково скасуйте їх прийом і зверніться до фахівця.

Як допомогти собі при печії?

Найвідоміший і простий спосіб, який, щоправда, далеко не завжди допомагає, це випити склянку прохолодної чистої води. Зазвичай після цього стає легше, та ось тільки причина недуги нікуди не зникає.

Є ще один перевірений «дідівський» спосіб – випити води разом з содою, що достатньо ефективно, але слід пам’ятати, що подібний метод збільшує кількість вуглекислого газу, викликаючи підвищений тиск всередині шлунка, що, в свою чергу, може спровокувати повторний напад печії.

Тому першою допомогою при неприємних відчуттях печії є гідрокарбонатна мінеральна вода, яка швидко позбавить вас від них.

харчуйтеся правильноЄ і народні засоби, які дозволяють позбутися від почуття постійного печіння, правда лікування з їх допомогою досить тривале, але зате нешкідливе. Наприклад, дуже поширений спосіб, який передбачає прийом натуральних свіжовичавлених соків овочів, наприклад, сирої картоплі.

Необхідно приймати по половині склянки такого засобу перед прийомом їжі 3 рази в день, замість картоплі можна використовувати капустяний сік (по 50 мл) або сік зі свіжого огірка. Є й інший спосіб – при перших симптомах спробуйте пожувати кілька вівсяних зерен, підійдуть і сирі насіння соняшнику в шкаралупі або молоді зерна кукурудзи.

Є й інший варіант: підсмажте гречку на слабкому вогні, вона повинна перетворитися до темно-коричневого кольору, після цього її необхідно стовкти і подрібнити до порошку. Приймати такий засіб необхідно 3 рази в день по маленькій щіпці.

Є й способи лікування печії травами, які здатні не тільки позбавити від симптомів, але і вилікувати першопричину захворювання. Наприклад, непогано допомагає відвар з трави золототисячника, для цього 1 столову ложку необхідно заварити в 1 склянці окропу, дати їй настоятися протягом 60 хвилин, після чого приймати по половині склянки 3 рази на день.

З тією ж метою можна використовувати звіробій, листя дягелю, коріння тирличу жовтого, деревій та ін. В аптеках можна придбати ліки у вигляді таблеток, які знижують кислотність шлунка і полегшують неприємні відчуття.

Залишити відповідь

Ім’я *
Email *